Hippocampal EEG and AEP after colchicine lesions of medial septum cholinergic cells
Medyal septum kolinerjik hücrelerinin kolşisin haraplaması sonrası hippokampüsdeki EEG ve İUG
- Tez No: 152567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE SAYBAŞILI, PROF. DR. REŞİT CANBEYLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer's disease, cholinergic neurodegeneration, colchicine, hippocampus, EEG, AEP
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
MEDYAL SEPTUM KOLINERJIK HÜCRELERİNİN KOLŞISİN HARAPLAMASI SONRASI HİPPOKAMPÜSTEKİ EEG VE İUG ÖZET Medyal septuma kolşisin verilmesinin, hipokampösteki cornu Ammonis 1 (CA1) piramit hücre katmanından kaydedilen süregiden elektroensefalograflara (EEG) ve işitsel uyanlmış gerilimlere (İUG) olan etkisi incelenmiştir. Kolşisin töbûlinlere bağlanarak, mikrotübülleri parçalar, aksondaki aktarımı engeller ve yaşamaları için, hedef bölgeleri olan hipokampüsten salgılanan nörotrofik maddelere gereksinim duyan asetilkolin hücrelerinin ölümüne sebep olur. Memeli sinir hücrelerinde, aynı sonuca yol açan, kolşisin benzeri iç kaynaklı maddelerin bulunduğu öne sürülmüştür. Erkek Wistar sıçanlarının, hipokampüse kolinerjik girdi veren medyal septumlanna kolşisin (s=6) veya şalin (s=5) verilmiştir. CAl'den EEG ve İUP kayıtlan alınmış ve EEG güç spektrumu ve İUG profil analizleri yapılmıştır. Medyal septum haraplaması, EEG spektrumunu etkilememiştir. İUG profillerinde, uyandan 40ms sonra bir negatif doruk (N40) ve 80ms sonra bir pozitif doruk (P80) görülmüştür. Pozitif doruğun ortalama gecikmesi, kolşisin verilen sıçanlarda yaklaşık 77ms, şalin sıçanlarında yaklaşık 86ms olarak saptanmıştır. Bu durum N40 dalgasının daralmasıyla açıklanmıştır. Sonuçlar, CAİ piramit hücreleri üzerindeki baskılamanın azalmasına ve işitsel uyarının erken işlenmesine işaret etmektedir. Anahtar sözcükler. Alzheimer hastalığı, kolinerjik hücre harabiyeti, kolşisin, hipokampüs, EEG, İUG.
Özet (Çeviri)
IV HIPPOCAMPAL EEG AND AEP AFTER COLCHICINE LESIONS OF MEDIAL SEPTUM CHOLINERGIC CELLS ABSTRACT The effect of colchicine injection to the medial septum (MS) on the spontaneous electroencephalographs (EEGs) and auditory evoked potentials (AEPs) recorded from cornu Ammonis 1 (CA1) pyramidal cell layer of the rat hippocampus was investigated. Colchicine, by binding to tubulins, dissociates microtubules, destroys axonal transport, and causes death of cholinergic neurons in the MS, which, for their survival, require neurotrophic factors secreted by their target structure, the hippocampus. It has been suggested that mammalian neurons contain colchicine4ike endogenous molecules, which in time could cause neurotoxicity. Male Wistar rats were injected colchicine (n=6) or saline (n=5) into the medial septum, which is the major source of cholinergic innervation to the hippocampus. CA1 EEGs and AEPs were recorded. EEG spectral and AEP profile analysis were performed. Medial septal colchicine lesions did not alter spectral measures of CA1 EEGs. CA1 AEPs showed a negative peak at 40 ms (N40) and a positive peak at 80 ms (P80). The mean latency of the positive peak was 77 ms in the colchicine group compared to 86 ms in the saline group, which reflects narrowing of the N40 wave. The results suggest a disinhibition in CA1 and an earlier processing of the sensory information by this network.