Effects of the low level laser theraphy on the proliferation of the fibroblasts and peripheral blood mononuclear cell in vitro
Düşük enerjili lazer tedavisinin in vitro periferik kan mononükleer hücreler ve deri doku kültüründeki fibroblastların çoğalımına etkisi
- Tez No: 152591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyostimülasyon, 670-nm diyot laser, fibroblast, He-Ne laser, periferik kan mononükleer hücreler, PHA, proliferasyon, Biostimulation, 670-nm diode laser, fibroblast, He-Ne laser, peripheral blood mononuclear cells, PHA, proliferation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
DÜŞÜK ENERJİLİ LASER TEDAVİSİNİN IN VITRO PERIFERİK KAN MONONÜKLEER HÜCRELER VE DERİ DOKU KÜLTÜRÜNDEKİ FİBROBLASTLARIN ÇOĞALIMINA ETKİSİ ÖZET İki deneysel çalışmayı kapsayan bu tezde; ilk çalışmanın amacı, 670-nm dalgaboyunda ışıma yapan 1.9 mW (4.937 mW/cm ) güçteki diyot laserin, deri doku kültüründeki fibroblastların hücre çoğalımına etkisini araştırmaktı. Bulgularımızdan; düşük enerjili laser ışımasının fibroblast hücrelerinin çoğalımı üzerinde belirli enerji düzeyleri için artırıcı bir etki gösterme eğiliminde olduğu saptanmıştır. Özellikle 24 saat içinde 2 defa 30 saniye sürekli ışıma uygulanmış grubun 8 ve 11. gün değerleri 24 saat içinde 2 defa 10 saniye sürekli ışıma uygulanmış grubuna göre istatistiki olarak önemli derecede farklılık göstermiştir. Fakat 670-nm dalgaboyunda düşük enerjili laser uygulamasının fibroblast çoğalımı üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak kanıtlamaktan uzak olduğu anlaşılmaktadır. Çalışmamızın ikinci kısmında amaç, 2.55 mW (324.68 mW/cm ) gücünde, 632.8- nm dalgaboyunda ışıma yapan He-Ne laserin periferik kan mononükleer hücrelerin çoğalımına etkisini araştırmaktır. Deneyde laser ışığının hücre çoğalımı üzerine olan etkileri, mitojenik bir uyarıcı olan phytohemaglutinin (PHA) maddesinin etkileriyle karşılaştırıldı. Sonuçlarımızda, He-Ne laser ışımasının hücre çoğalımını istatiksel olarak arttırdığı, fakat PHA ile karşılaştırıldığında daha az etkili olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV EFFECTS OF THE LOW LEVEL LASER THERAPY ON THE PROLIFERATION OF FIBROBLASTS AND PERIPHERAL BLOOD MONONUCLEAR CELLS IN VITRO ABSTRACT This thesis study contains of two experimental studies. The purpose of the first study was to investigate the effect of low energy laser on the proliferation of fibroblast cells at skin tissue culture. 670-nm 1.9 mW (4.937 mW/cm2) diode laser was used for the irradiation over skin tissue samples. Low energy laser irradiation had an increasing effect on the proliferation of fibroblast cells for the specific energy levels. Especially in 8th and 11th days of irradiation, the proliferation of 30 sec laser irradiated group's was statistically higher than that of 10 sec laser irradiated group. But according to the results, 670-nm low energy laser irradiated fibroblast cell proliferation was not statistically higher than control group which was not irradiated. The second study aims to detect the proliferation of peripheral blood mononuclear cells due to the low energy 2.55 mW (324.68 mW/cm2) 632.8-nm He-Ne laser application. The effects of laser irradiation on the proliferation of peripheral blood mononuclear cells were investigated comparatively with those of the mitogenic stimulator PHA (phytohemaglutinin). Our results showed that He-Ne laser application enhanced the proliferation significantly. Moreover, laser dose was found to be a significant parameter. On the other hand, low level laser therapy (LLLT) was found to be less effective than PHA.