Üzüm çekirdeği ekstresi (vitis vinifera) ve düşük doz lazer tedavisinin (DDLT) ağız içi yara iyileşmesine olan etkilerinin histomorfometrik olarak incelenmesi
Histomorphometric analysis of the effects of grape seed (vitis vinifera) extract and low-level laser therapy (LLLT) on intraoral wound healing
  1. Tez No: 359612
  2. Yazar: MEHMET DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTAN HAMDİ ARAS, DOÇ. DR. Sevil KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yara iyileşmesi, Üzüm çekirdeği ekstresi, Düşük doz lazer tedavisi, Oksidatif stres, Diyot lazer, Wound healing, Grape seed extract, Low-level laser therapy, Oxidative stress, Diode laser
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yara iyileşmesi hemostaz, enflamasyon, proliferasyon ve dokunun yeniden şekillenmesi olarak 4 faza ayrılmış kompleks biyolojik bir süreçtir. Yaranın iyileşmesine olumlu etkileri olan pek çok farklı ajanların olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı üzüm çekirdeği ekstresinin (ÜÇE) ve düşük doz lazer tedavisinin (DDLT), ratlarda palatinal mukoza iyileşmesi üzerine etkilerini ve rat serumlarındaki total antioksidan seviyesi (TAS), total oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) seviyelerini araştırmaktır. Ratların palatinal yumuşak dokularına, standart biyopsi punch ile tam kalınlık 4 mm çapında mukozal defekt oluşturularak, ratlar rastgele 4 gruba ayrıldı (n=18). Gruplar; kontrol (ÜÇE ve DDLT almayan), ÜÇE (300 mg/kg/gün) ile tedavi edilen grup, diyot lazer uygulanan grup, ÜÇE (300 mg/kg/gün) ve diyot lazer ile kombine tedavi edilen grup olarak belirlendi. Diyot lazer uygulanan deney gruplarına (lazer, lazer+ÜÇE) 4 gün boyunca günde bir kez 8 J/cm2 dozunda olmak üzere DDLT uygulandı (810 nm dalga boyunda, devamlı modda, 0.25 W, 9 sn). Bu gruplar daha sonra 4., 7. ve 14. günlerde sakrifiye edilmek üzere 3 alt gruba ayrıldı, ÜÇE ve ÜÇE+DDLT grupları arasında TOS ve OSİ değerlerinde 4. günde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu gözlendi. ÜÇE ve DDLT'nin kombine kullanımının, rat palatinal yumuşak dokularındaki yara iyileşmesini, sadece ÜÇE ya da lazer gruplarına göre hızlandırdıkları, bunu da vaskülarizayon, reepitelizasyon ve kollajen sentezini uyarak yaptıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wound healing is a complex biological process that can be divided into four distinct phases of haemostasis, inflammation, proliferation and tissue remodelling. Many factors are known to have positive effect including different therapeutic agents for wound healing. The aim of this study was investigate the effect of grape seed extract (GSE) and low-level laser therapy (LLLT) on palatal mucoperiosteal wound healing and total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSi) in serum by biochemical assays. A standardized full-thickness wound was created in the mucoperiosteum of the hard palates of the rats using a 4-mm-diameter biopsy punch. The animals were randomly divided into four groups (n=18): Controls (mucosal injury without taken GSE and laser radiation), mucosal injury treated with GSE via orogastric (300 mg/kg per day) treated with diode laser, treated with GSE via orogastric (300 mg/kg per day), and diode laser. The laser experimental animal groups (laser, laser+GSE) received at 8 J/cm2 dose from first to fourth days (810 nm, continuous mode, average power 0.25 W, application time 9 s). GSE experimental animal groups (GSE, laser+GSE) were received until sacrificed. These groups were further divided into three subgroups for sacrifice on the 4th, 7th and 14th days of wound healing. Significant differences were observed in TOS and OSi levels on 4th days between the GSE and GSE+LLLT . The data strongly indicate that combined therapy of GSE+LLLT is efficient than only laser or GSE accelerating the hard palate wound healing process after wounding, probably by inducing vascularization, reepitelization on the wound edge and stimulating collagen synthesis.,