Akkaya barajından izole edilen fotosentetik anaerobik bakterilerde biyobirikim yeteneğinin araştırılması
Determination of the ability of bioaccumulation of photosynthetic anaerob bacteria isolated from Dam Akkaya
  1. Tez No: 152622
  2. Yazar: TUBA ARTAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYTEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhodopseudomonas palustris, biyoakümülasyon, bakır, krom
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET AKKAYA BARAJINDAN İZOLE EDİLEN FOTOSENTETİK ANAEROBİK BAKTERİLERDE BİYOBÎRİKİM YETENEĞİNİN ARAŞTIRILMASI ARTAN, Tuba T.C. Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayten ÖZTÜRK Eylül 2004, 50 Sayfa Bu çalışmada Akkaya baraj gölünden fotosenletik anaerob bakteri izole edilmiş ve yapılan çeşitli testler sonucunda bu bakterinin Rhodopseudomonas palustris olduğu belirlenmiş, krom ve bakır metaline hassasiyeti ve biyoakümülasyon yeteneği araştırılmıştır. Yapılan çalışmada izole edilen R.palustris NU51 susu tarafından krom ve bakır metalinin tolere edildiği ve belli oranlarda, en düşük %15.8 ve en yüksek % 37.3 ile krom metalinin, en düşük %20.4 ve en yüksek %34.1 ile bakır metalinin, biriktirildiği tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
SUMMARY DETERMINATION OF THE ABILITY OF BIOACCUMULATION OF PHOTOSYNTHETIC ANAEROB BACTERIA ISOLATED FROM DAM AKKAYA ARTAN, Tuba Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ayten ÖZTÜRK ! September 2004, 50 Pages In this study a photosynthetic anaerobic bacterium was isolated from Akkaya Dam Lake and was identified as Rhodopseudomonas palustris. This strain was also tested for its susceptibility and for bioaccumulation of Chromium VI and copper II ions. The isolated R. palustris NU51 strain was shown to tolerate these metals and accumulate chromium and copper ions up to 15.8-37.3 %, and 20.4-34.1 % from the media respectively. Key WorGs.Rhodopseudomonas palustris, bioaccumulation, copper, chromium