Hatay bölgesindeki domates salçası, biber salçası ve pul biberi örneklerinin ekstrasyonu ve analizleri
The extraction and analyses of natural pigments from tomato paste,red chilly pepper and ground in Hatay region
  1. Tez No: 152637
  2. Yazar: YASEMİN ERASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KEMAL SANGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pigment, likopen, karoten, GC-MS, UV-VIS spektrofotometresi, Soxhlet ekstraksiyonu, Ultrasonik banyo, Pigments, lycopene, carotene, GC-MS, Soxhlet extraction, ultrasonic extraction
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET HATAY BÖLGESİNDEKİ DOMATES SALÇASI, BİBER SALÇASI VE PUL BİBERİ ÖRNEKLERİNİN EKSTRAKSİYONU VE ANALİZLERİ Çalışmamızın amacı Antakya da üretilen domates salçası, biber salçası ve pul biber ürünlerinden örnekler alınarak, farklı yöntemlerle ekstrakte edilmesi ve kimyasal bileşenlerinin saptanmasıdır. Bölgemizde çok fazla tüketilmesi sebebiyle, domates salçası, biber salçası ve pul biber karoten ve pigment kaynağı olarak seçilmiştir. Domates salçası, biber salçası ve pul biberden Soxhlet ve ultrasonik banyo yardımıyla pigment (karotenler) ekstraksiyonu yapılmıştır. Elde edilen ekstraktların analizi UV spektrofotometresi ve GC-MS ile yapılmıştır. Ekstraktlar analiz edilerek mevcut pigmentler ve bileşenler (%) belirlenmiştir. 20004, 95 Sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE EXTRACTION AND ANALYSES OF NATURAL PIGMENTS FROM TOMATO PASTE, RED CHILLY PEPPER PASTE AND GROUND İN HATAY REGION The aim of this study to analyse the pigments (carotenes) from tomato pure and red chilly pepper (Paste and Ground) in Hatay region. In the region these products consumed too much therefore they used as a source in this study. The extraction methods of Soxhlet and ultrasonic bath used for the extraction and compared the extracted pigments of sources. The analyses were done by UV Spectrophotometer and GC-MS. The components of pigments calculated by percent 2004, 95 pages