Nötral koşullarda sentezlenen polianilinin iletkenliğinin incelenmesi
The investigation of the conductivity of polyaniline, that synthesized in the neutral conditions
- Tez No: 152638
- Danışmanlar: PROF.DR. NUREDDİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polianilin, polimerizasyon, iletkenlik, doping, Polyaniline, polymerization, conductivity, doping
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET NOTRAL KOŞULLARDA SENTEZLENEN POLIANILININ İLETKENLİĞİNİN İNCELENMESİ Polianilin, protonik asitlerle dop edilip iletkenliği artan nadir polimerlerdendir. Ancak sentez koşullarının asidik olması, elde edilen polianilinin kendinden dopingli olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle doping işlemiyle protonik asitin iletkenliğe olan katkısı kesin olarak belirlenememektedir. Nötral sentez koşullarını sağlamak için, anilinin etanoldeki, amonyum persülfatın sudaki çözeltileri hazırlandı. 0 ve 25°C'lerde hazırlanan polianilin örneklerinin verimi hesaplandı. FTIR spektrumları ile karakterize edildi. Polianilin polimerlerinin Sentezlenen polianilin örnekleri toz haline getirilip, literatürde en iyi dopant olarak bahsedilen ve bir protonik asit olan HC1 ile dop edildi. HC1 doplu polianilin örneklerinin iletkenlikleri önce Hacettepe Üniversitesinde sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Kimya Bölümünde kendi tasarımımız olan iletkenlik ölçüm aletiyle ölçüldü. 2004, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE CONDUCTIVITY OF POLY ANILINE, THAT SYNTHESIZED IN THE NEUTRAL CONDITIONS Polyaniline is one of the rare polymers of which conductivity increases when it was doped with protonic acids. Because of the synthesis of polyaniline was carried out in acidic conditions, the obtained polyaniline was became self-doped. Therefore the contribution of protonic acid to the conductivity with doping process can not be determined very definitely. To provide a neutral synthesis conditious, the aniline was dissolved in ethanol and the ammonium persulphate in water. The yield of the obtained polyaniline samples in 0°C and 25°C calculated. Polymer samples were characterized by FT-IR spectroscopy. The synthesised polyaniline samples were powdered and then doped with HC1 that is a protonic acid and mentioned as the best dopant in the literature. The conductivities of HC1 doped polyaniline was measured firstly at Hacettepe University and than at Mustafa Kemal University by using a measurement apparatus that was designed in our Chemistry Department. 2004, 68 pages