Amik Ovası koşullarında I. ürün olarak yetiştirilen mısır (Zea mays L.) ve sorgumda (Sorghum bicolor L. moench) ekim zamanının hasıl veriminde ve silaj kalitesine etkisi
The effect of the plating date on the sillage quality and green herbage yield of maize (Zea mays L.) and sorghum (Sorghum bicolor L. moench) grown as main as main crop in Amik plain conditions
  1. Tez No: 152668
  2. Yazar: MUSTAFA ŞANVERDİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞABAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır (Zea mays L.), sorgum {Sorgum bicolor L. Moench), silaj, ekim zamanı, çeşit, yeşil ve kuru ot verimi, Maize (Zea mays L.), sorghum (Sorgum bicolor L. Moench), silage, planting time, variety, green and dry herbage yields
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET AMİK OVASI KOŞULLARINDA I. ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN MISIR (Zea mays L.) ve SORGUMDA (Sorghum bicolor L.Moench) EKİM ZAMANININ HASIL VERİMİNE ve SİLAJ KALİTESİNE ETKİSİ Bu çalışma Amik Ovası koşullarında I. Ürün olarak yetiştirilen silajlık Mısır ve Sorgum çeşitleri ile ekim zamanlarının belirlenmesi amacıyla M.K.Ü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma alanında yürütülmüştür. Araştırmada; Mısır bitkisinde, Çiçeklenme Gün Sayısı, Yaprak Sayısı, Sap Kalınlığı, Yeşil Ot Verimi, Kuru Madde Oram, Ham Protein Verimi, Flieg Puanı ve pH bakımından çeşitler arasındaki farkın istatistiki açıdan önemli olduğu, bitki Boyu, Sap Oranı, Koçan Oram, Ham Protein Oram, Silaj Kuru Madde Oram, DLG Puanı, Koku, Stürüktür ve Renk bakımından ise çeşitler arasında istatistiki açıdan farklı olmadığı saptanmıştır. Sorgum bitkisinde; Bitki Boyu, Yaprak Sayısı, Yeşil Ot Verimi, Yaprak Oram, Sap Oram, Kuru Ot Verimi, Kuru Madde Oranı, Ham Protein Oram, Ham Protein Verimi, Silaj Kuru Madde Oram, Flieg Puanı ve pH bakımından çeşitler arasındaki farkın istatistiki açıdan önemli olduğu, Salkım Oram, DLG, Koku, Strüktür ve Renk Puanlan bakımından ise çeşitler arasında istatistiki açıdan farklı olmadığı saptanmıştır. Silajlık Mısırda ekim zamanlarına göre yeşil ot verimi 7324,9-7357,2 kg/da, kuru ot verimi 2066,8-2165,4 kg/da, silajlık Sorgumda ise; 10335,8-12089,9 kg/da yeşil ot verimi, 2580-3210,4 kg/da arasında da kuru ot verimi saptanmıştır. Araştırma sonucunda; Amik ovası koşullarında yetiştirilecek Silajlık Mısırdan çeşitlere göre 6994.3-7741.7 kg/da yeşil ot verimi, 2023.9-2250 kg/da kuru ot verimi, Silajlık Sorgum çeşitlerinden ise; 9900.8-13027.3 kg/da yeşil ot verimi, 2829.4-2898.6 kg/da kuru ot verimi elde edilebileceği saptanmıştır. 2004, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE EFFECT OF THE PLATING DATE ON THE SİLLAGE QUALtTY and GREEN HERBAGE YIELD OF MAIZE (Zea mays L.) and SORGHUM {Sorghum bicolor L. Moench) GROWN AS MAIN CROP İN AMİK PLAIN CONDITIONS This study was conducted to determine suitable sillage corn and sorghum varieties with their planting times in Mustafa Kemal University Agricultural College Crop Science Department Research Fields, Hatay, Turkey. Agronomic and yield characteristics of maize varieties measured in this study significantly differed in terms of flowering days, leaf number, stem diameter, green herbage yield, dry matter ratio, protein yield, Flieg score, and pH. However, no significant differences were observed among varieties for plant height, stem ratio, ear ratio, raw protein ratio, silage dry matter ratio, DLG score, smell, structure and color. Sorghum cultivars significantly differed in terms of plant height, leaf number, green herbage yield, leaf ratio, stem ratio, dry herbage yield, raw protein yield protein yield, silage dry matter ratio, Flieg score, and pH. However, no significant differences were obtained for panicle ratio, DLG score, smell, structure and color. According to planting times, silage maize varieties yielded between 7324.9- 7357.2 kg/da green herbage, 2066.8- 2165.4 dry herbage and silage sorghum varieties yielded 10335.8- 12089.9 kg/da green 2580.0- 3210.4 kg/da dry herbage. Results of this study showed that green and dry herbage yields might range from 6994.3- 7741.7 kg/da and 2023.9-2250.0 kg/da for silage maize varieties, and 9900.8- 13027.3 kg/da and 2829.4- 2898.6 kg/da for silage sorghum varieties, respectively. 2004, 69 pages