Atatürk baraj gölünde kullanılan aynı donanım faktörüne sahip dört farklı göz açıklığındaki sade uzatma dip ağlarının yakaladıkları türlerin kompozisyonu ve avlama etkinliklerinin araştırılması
Investigation on the catch composition and catch per unit effort of four different mesh size of bottom gill nets with the same hanging ratio used in the Atatürk dam lake
  1. Tez No: 152667
  2. Yazar: KADİR DURAN İĞNE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Baraj Gölü, Av Kompozisyonu, BÇAM, Sade uzatma ağı, GAP, Atatürk Dam Lake, Catch Composition, CPUE, Bottom Gill Net, GAP
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışma, GAP' ta, Atatürk Baraj Gölü, Bozova Avlak Sahalarında 01.08.2003-31.12.2003 tarihleri arasında yürütülmüştür. Kullanılan aynı donam faktörüne sahip, dört farklı göz açıklığındaki (100 mm, 120 mm, 130 mm ve 140 mm) sade dip uzatma ağlarının yakaladıkları türlerin kompozisyonu ve ağların avlama etkinlikleri (BÇAM) tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada 4 familyaya ait 7 türden balık yakalanmıştır. Bunlar Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758) (Cyprinidae, (n=146)), Carasobarbus luteus (Heckel, 1843) (Cyprinidae, (n=338)), Capoeta trutta (Heckel, 1843) (Cyprinidae, (n=155)), Tor grypus (Heckel, 1843) (Cyprinidae, (n=140)), Silurus triostegus (Heckel, 1843) (Siluridae, (n=10)), Mastacembelus slmack (Banks ve Solander, 1794) (Mastecembalidae, (n=l)) ve Oncorhynchus my kiss, (Walbaum, 1792) (Salmonidae, (n=l)) türleridir. Yakalanan su ürünleri sayısı 791 adet olup toplam av miktarı ağırlığı ise 789.54 kg' dır. Türler açısından Birim Çabadaki Av Miktarı (CPUE) değerlendirildiğinde Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758) ortalama 0.402 ± 0.2865 kg/saat ile 110 mm göz açıklığındaki ağda en iyi avı verdiği, Carasobarbus luteus (Heckel, 1843) un 0.765 ± 0.6657 kg/saat, Tor grypus (Heckel, 1843)' in 0.840 ± 0.5469 kg/saat ve Capoeta trutta (Heckel, 1843)' nın 0.181 ±0.1012 kg/saat ile 140 mm göz açıklığında ki ağda en iyi avı verdiği belirlenmiştir. 110, 120, 130 mm göz açıklığındaki ağlarda yatırım maliyetinin amorti edilebilmesi için, 5 kere (sıra ile; 4.1, 4.3 ve 4.4), 140 mm göz açıklığındaki ağda ise 3 (2.4) kere avlanma yapmak gerektiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in fishing zone of the Bozova Town, by the Atatürk Dam Lake in GAP, between 01.08.2003-31.12.2003. During the study four bottom gillnets with different mesh size (110 mm, 120 mm, 130 mm and 140 mm) in the same hanging ratio were used to determine their catch composition and Catch Per Unite Effort (CPUE). Total 7 fish species belong to four family were cought as follows; Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758) (Cyprinidae, (n=146)), Carasobarbus luteus (Heckel, 1843) (Cyprinidae, (n=338)), Capoeta trutta (Heckel, 1843) (Cyprinidae, (n=155)), Tor grypus (Heckel, 1843) (Cyprinidae, (n=140)), Silurus triostegus (Heckel, 1843) (Siluridae, (n=10)), Mastacembelus simack (Banks ve Solander, 1794) (Mastecembalidae, (n=l)) and Oncorhynchus mykiss, (Walbaum, 1792) (Salmonidea, (n=l)). Total catch record in number was 791 fish and in weight was 789 kg. The highest CPUE in gill nets with different mesh size by species were resulted as follows; Cyprinus carpio 0.402 ± 0.2865 kg/hour with 100 mm mesh size, Carasobarbus luteus 0.765 ± 0.6657 kg/hour with 140 mm mesh size, Tor grypus 0.840 ± 0.5469 kg/hour with 140 mm mesh size and Capoeta trutta 0.181 ± 0.1012 kg/hour with 140 mm mesh size. To cover the fishing cost, the gill nets with 110, 120 and 130 mm mesh size should be used at least 5 times, whereas the gill net with 140 mm mesh size should be used at least 3 times.