Su jeti ile kesme sistemleri ve yapısı
Cutting systems with water jet and the structure
- Tez No: 152681
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURAN BALTACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Abrasive water jet (AWJ), metal cutting
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
V ÖZET SU JETİ İLE KESME SİSTEMLERİ VE YAPISI Bu çalışmada aşındırıcılı su jeti (ASJ) sisteminin çalışma ilkesi, endüstride uygulanması ve diğer üretim yöntemleri ile karşılaştırılması sunulmaktadır. Aşındırıcılı Su Jeti imalat endüstrilerinde delme ve kesme gibi işlemler için tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Tipik değerler olarak, 300-700 m/s lülede su jeti hızı, az karbonlu 12 mm kalınlıktaki çelik için 150-200 mm/dak kesme hızı ve 2 um den büyük yüzey pürüzlüğü verilebilir. ASJ için kesme hızı plazmadan düşük fakat tel elektro erozyondan yüksektir. Kesme sırasında yüksek sıcaklık oluşmadığından ısıl çarpılma ve kısmi yapısal değişiklik gibi riskler söz konusu değildir. Gelişen ve zorlaşan günümüz rekabet şartlarında, ürünün piyasada istenen yeri edinebilmesi için, çoğu kez hammaddelere yüksek veya yeni teknoloji ilavesi gerekmektedir. Teknoloji seçiminde ileri veya yeni teknolojiler tam olarak bilinmediği ve incelenmediği zaman da rekabet şansı yitirilmektedir. Oysa en uygun seçimin yapılması rekabet için önemlidir. Yapısal farklılıklar içeren su-jeti teknolojisi sağladığı operasyonel ve ekonomik faydalardan dolayı gelişmiş ülke endüstrilerinde yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Bu çalışma daha iyi bir rekabet şansı için, kullanım amacına en uygun su-jeti kesme sistemi seçiminin nasıl yapılması gerektiği sorusunu cevaplamaktadır. Ayrıca, ilgili uygulamalarda elde edilebilecek kazançlar da verilerek bu teknolojinin ülkemizde daha iyi tanınması amaçlanmıştır. Su jeti sistemleri sağladığı üstünlükler neticesinde tüm sektörlerde kullanım alam bulmaktadır. Endüstride büyük ölçüde bu tezgahlardan yararlanmaya yönelik bir eğilim vardır. Dolayısıyla böyle bir sistem hakkında bilgi edinilmesi önem taşımaktadır. Böylece rekabet ortamında böyle bir sistemden faydalanılarak ayakta kalmak ve sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini devam ettirebilmek mümkün olabilecektir. 2004, 91 sayfa Anahtar Kelimeler : Aşındırıcılı su jeti, metal kesme
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT CUTTING SYSTEMS WITH WATER JET AND THE STRUCTURE This study presents working principle, industrial application and comparative studies of the abrasive water jet (AWJ) system with the other manufacturing processes. AWJ system has been designed for and applied to some operations such as drilling and cutting in manufacturing industries method. AWJ is commonly formed by mixing abrasive particles with high velocity water jets in mixing tubes. Typical water jet velocities are 300 to 700 m/s, and cutting speeds for 12 mm thick mild steel are 150 to 200 mm/min and average roughness is greater than 2 um. Generally, AWJ is slower than plasma cutting but faster than wire electro discharge machining. Because it cuts without heat generation, there is no risk of thermal distortion and localized structural changes. Global competition is forcing many end-user industries to use new or high technologies in order to add better value into their products. On the other hand when new technologies are not known or not deeply analysed, the chance for global competition may be lost. The suitable purchasing decision positively affects productivity and profit. Water-jet cutting systems which have many structural differences have been widely used in industrialised countries due to its superior operational and economic advantages. This paper aims to provide a guide to give the best purchasing decision of a water jet cutting system among the different alternatives. Water jet systems have been used in all sectors due to its superiorities. Present industry has a great tendency on benefiting from these workbenches. Consequently, being informed about such a system is important. So; in a competing environhjent, it will be able to possible to remain standing and carry on the activities perfecly by means of this system. 2004, 91 pages