Amik Ovası topraklarının temel kimyasal ve fiziksel özelliklerinin belirlenmesi
Determination of basic chemical physical properties of the soils in the Amik Plain
- Tez No: 152682
- Danışmanlar: PROF.DR. NECAT AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Amik Ovası, toprak, kimyasal ve fiziksel özelliklerIV, Amik plain, soil, chemical and physical properties
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ill ÖZET AMIK OVASI TOPRAKLARININ TEMEL KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışmada; Amik Ovasında yer alan toprak serilerinin temel kimyasal ve fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanında bulunan 29 farklı toprak serisinden horizon esasına göre toplam 131 adet bozulmuş toprak örneği alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde; pH, toplam çözünebilir tuz, kireç, organik madde, katyon değişim kapasitesi (KDK), değişebilir katyonlar ve bünye analizleri yapılmıştır. Büyük çoğunluğu kil bünyeli olan topraklarda, kil % 10.0-88.1, pH 7.21-8.42, toplam tuz % 0.020-0.780, değişebilir Na 0.22-2.51 me/100 g, ESP 0.73-7.72, kireç % 1.40-70.30, organik madde % 0.10-22.04, KDK ise 10.93-68.36 me/100 g arasında değişmiştir. Çalışma alanı topraklarının en önemli sorunları; yüksek tuz, yüksek kil ve kireç içeriği, düşük organik madde olarak sıralanmaktadır. Topraklarda alkalilik sorunu saptanmamıştır. 2004, 118 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DETERMINATION OF BASIC CHEMICAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF THE SOILS IN THE AMİK PLAIN The aim of this study was to determine basic chemical and physical properties of soil series in the Amik Plain. 131 disturbed soil samples, on horizon base, were sampled from 29 soil series detemined in the investigation area. The following soil characteristics were analysed: pH, total disolved salts, calcium carbonate equivalent, organic matter, cation exchange capacity (CEC), exchangeable cations (EC), and texture. Soils that most of them clay textured have clay content 10.0-88.1%, pH 7.21- 8.42, total dissolved salts 0.020-0.780%, exchangeable Na 0.22-2.51 me/100 g, ESP 0.73-7.72, calcium carbonate equivalent 1.40-70.30%, organic matter 0.10-22.04%, and CEC 10.93-68.36 me/100 g. Important soil problems in the study area were: salinity, heavy texture, very high carbonate content, and inadequate organic matter content. Alkalinity problem was not observed in the soils. 2004, 118 pages