Benzoil peroksitin genotoksit etkisinin insan periferal lenfositlerinde CBMN test yöntemi ile araştırılması
Genotoxic effects of benzoyl peroxide investigation by CBMN method on human peripheral lymphocite
  1. Tez No: 152895
  2. Yazar: HALİME ÖNÜR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERRİN AYAZ TÜYLÜ, Y.DOÇ.DR. MEDİHA CANBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Benzoyl Peroxide, in vitro, CBMN, choromosome. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada, ilaç ve kimya sanayinin çeşitli alanlarında kullanılan, gıda sektöründe de £210 ve £928 kodlu gıda katkı maddesi olarak bilmen, Benzoil Peroksit'in kromozom düzeyindeki etkileri in vitro olarak araştırılmıştır. Çalışmada, 25-35 yaş arasındaki 8 erkek ve 8 kadın bireyden alman periferik kan örneklerinin, farklı dozlardaki ( 10“ M, 10 M ve 10”M ) Benzoil Peroksit ile muamelesi sonucunda, CBMN (Cytokinesis Bloked Micro Nukleus) açısından değerlendirilmiştir. Kadın ve erkek bireylerde sayılan CBMN arasında anlamlı fark görülmemiştir. Farklı dozlar arasında ve doz miktarındaki artışa bağlı olarak CBMN sayısında anlamlı artış tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Benzoil Peroksit, in vitro, CBMN, kromozom. II
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the effect of Benzoyl Peroxide known as E210 and E928 used for additive matter in food industry, which used some fields of in medicine and chemistry industry on choromosome is investigated as in vitro. In study, periferic blood samples taken from 8 male and female human between 25-35 ages, after treating of different dosage ( 10"5 M, 10 6 M ve 10 7 M ) of Benzoyl Peroxide is compared in terms of CBMN (Cytokinesis Bloked Micro Nukleus). There is no significant difference between male and female's CBMN's value. The increase in value of CBMN is observed depending on increase of dosages and between different dosages level.