Kırka (Eskişehir) borat yataklarının bölgedeki yüzey ve yeraltı sularının bor içeriğine etkileri ve zamansal değişiminin incelenmesi
The effects of borate deposit in Kırka-Eskişehir region on the boron content of the surface and ground water in the region and its variations with time
- Tez No: 152920
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuka, Seyitgazi, bor, yeraltı suyu, yüzey suyu, Kirka, Seyitgazi, boron, groundwater, surface water
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
VIII ÖZET Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma kapsamında Dünya'nın en büyük Na-borat yatağının yer aldığı Kırka yöresindeki yüzey sularında bor içeriğinin zamana bağlı olarak değişimi ile yöredeki Çatören ve Kunduzlar barajlarını besleyen bu yüzey sularının anılan barajlardan Seyitgazi Ovasına yapılan sulamaların ovadaki yeraltı suyu üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, çalışma alanında geçmişte yapılmış tüm analiz sonuçlan elde edilmiş ve 1999-2003 yıllan arasında Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bir proje kapsamında yapılan analiz sonuçlan değerlendirilerek, borun zaman içerisinde değişimi irdelenmiştir. 32 adet yüzey suyu, 40 adet yeraltı suyu ve 12 adet toprak örneğine ait analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Analizlerin değerlendirilmesi sonucunda, son yıllarda yüzey ve yeraltı sularındaki bor konsantrasyonunda genel bir artış görülmektedir. Yeraltı sularındaki bor değerlerinin yüzey sularına göre düşük olmasına karşın, yeraltı sularındaki bor konsantrasyonları kuyuların açıldığı yıla göre artış göstermektedir. Toprak örneklerinde ise toprağın yüzeyden 0-30 cm.lik kısmında bor konsantrasyonlarının yüksek olduğu ve bu kışımda zamanla bor değerlerinin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT In the study as aster thesis, the changes in time of boron concentration of surface waters in Kirka Region, where exposed the biggest Na-borate deposits of the World, were examined. Besides this, all surface waters that come to Catoren and Kunduzlar Dam reservoir, have been used for providing irrigation water to Seyitgazi Plain via canals after Kesenler regulator. Therefore, these waters having high boron content may affect the groundwater quality in Seyitgazi Plain with respect to boron content. In order to reach the study purpose, all water analyzes results, belonging to the study area, were complied and evaluated by charts and diagrams. Those analyzes were done by iller Bankası, DSİ and Rural Services Eskişehir Research Institute in the past. Rural Services Eskişehir Research Institute realized recent water sampling program between 1999 and 2003. With in this sampling campaign, 32 surface waters, 40 ground waters and 12 soil samples were collected. By taking into consideration all analyzed results, generally boron content in surface waters and groundwater increase in time. The boron content of groundwater in Seyitgazi plain goes up due to the relationships between surface and groundwater in addition to irrigated water with high boron content. As to soil samples, boron content lias been also increased in time for the first 30 cm depth from the soil surface.