Çelik düzlem çerçevelerin plastik analizi için bir bilgisayar programı geliştirilmesi
Developing a computer program of plastic analysis of steel plane frames
  1. Tez No: 152922
  2. Yazar: MAHMUD SAMİ DÖVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVZAT KIRAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik-Plastik Analiz, plastik analiz, göçme mekanizması, çerçeve, mekanizma, deplasman metodu, stiffness metodu, plastik mafsal, mafsallaşma, yük faktörü, göçme, yıkılma, Elastic-Plastic analysis, plastic analysis, collapse mechanism, displacement method, stiffness method, plastic hinge, load factor, collapse
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yapı elemanlarının akma sonrası kapasitelerini dikkate alan plastik analiz metodu ile ilgili bir bilgisayar programı geliştirilen bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak, plastik analizin tarifi ve tarihçesinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, malzemenin elastik ve plastik davranışları incelenerek, plastik mafsal, plastikleşme momenti, mekanizma oluşumu gibi temel tarifler verilerek plastik analiz detaylı bir şekilde açıklanmış, kullanılan plastik analiz metotlarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde plastik analizin adımlarını oluşturan elastik analizlerden kullanılacak olan stiffness metodundan bahsedilmiş, detaylı olarak yapının modellenmesi ve analiz adımları açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, bu tez çalışması için geliştirilen bilgisayar programı, programa veri giriş hazırlıkları, veri girişi anlatılmış, programın verdiği sonuçların açıklamaları yapılarak tanıtılmıştır. Beşinci bölümde, geliştirilen bilgisayar programı ile çözülen uygulamalar ve çözümlerine yer verilmiş, bulunan sonuçlar referanstaki sonuçlan ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a computer program that considers the plastic analysis method of structural members after yield capacity has been developed and consists of five chapters. In the first chapter general description and history of plastic analysis has been mentioned. In the second chapter, elastic and plastic behaviors of material examined, plastic hinge, moment of plasticity, mechanism formation has been given as basic descriptions. Plastic analysis explained with details and plastic analysis methods have been mentioned. In the third chapter, one of the elastic analysis methods, stiffness analysis that is studied in this thesis as steps of plastic analysis has been mentioned, about that modeling of structure for analysis and steps of analysis has been explained. In the fourth chapter, computer program prepaired for this thesis, preparation of data for the program, and data input for the program has been mentioned. The details of results that program compute has been explained. In the fifth chapter, the examples solved using the prepaired program has examined and compared with the results in references. been