Çelik lifli betonlarda farklı yöntemlerle ölçülen işlenebilirlikler arasında ilişkiler
Relations between workabilities measured different methods for steel fiber concretes
- Tez No: 152940
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, çelik lifler, işlenebilirlik, Concrete, steel fibers, workability
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Beton içerisine çelik liflerin katılması sonucu taze beton özeliklerinde bazı değişiklikler gözlenir. Bu bağlamda geleneksel betonlarda taze beton özeliklerini belirlemede kullanılan bazı işlenebilirlik yöntemlerinin lifli betonlar için yeniden gözden geçirilmesi gereklidir. Yapılan çalışmanın temelini oluşturan bu düşünceden hareketle hazırlanan karışım oranları aynı buna karşılık lif içerik ve tipleri 18 farklı seri beton karışımı üzerinde taze betonun işlenebilirliği 3 farklı yöntemle ölçülmüştür. Elde edilen deneysel sonuçlar beton içerisine çelik lif katılması sonucu taze beton işlenebilirliği de bundan etkilenerek değiştiğini göstermiştir. Bilindiği üzere sertleşmiş betonun performansının büyük bir kısmı da taze betonun özelikleri ile yalandan ilgilidir. Betonun taşınması, yerleştirilmesi, sıkıştırılması gibi işlemler beton işlenebilirliği ile doğrudan ilişkilidir. Bunların birinde ya da birkaçında yaşanabilecek olan bir problem sertleşmiş beton özeliklerinin olumsuz anlamda etkilenmesine neden olur. Lifsiz betonlarda işlenebilirliği ölçmek üzere değişik yöntemler geliştirilmiştir. Çökme deneyi, Ve-be deneyi ve yayılma deneyi bunlar içerisinde en çok kullanılanlarıdır. Lifli betonlar için ise ASTM C 995 de ters çevrilmiş koni yöntemi tanımlanmıştır. Bu yöntem pratik olmaması nedeniyle günümüzde özellikle şantiyelerde kullanılmamaktadır. Bununla birlikte kaynaklar Ve-be deneyinin de lifli betonlar için uygun bir deney yöntemi olduğunu belirtmektedir. Bilindiği üzere gerek şantiye ve gerekse laboratuvar çalışmalarında kolay ve çok pratik olması nedeniyle daha çok çökme deneyi yöntemi kullanılmaktadır. Yapılan çalışma, kaynakların lifli betonlar için uygun gördüğü Ve-be deneyi ile pratikte sık kullanılan çökme ve yayılma deneyi arasındaki ilişkinin tanımlanması gerçeğine dayanmaktadır. Bu nedenle hazırlanan aynı karışım üzerinde her 3 deney de tekrar edilerek bunlar arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Several changes on the properties of fresh concrete are observed as a result of the addition of steel fiber to concrete. In this manner, some workability methods used in identifying the fresh concrete properties at traditional concrete should be examined once more for fiber concrete. Mixture ratios prepared according to the thought, which is the basis of this study, and fiber contents and types corresponding to them on 18 different series concrete mixture are used to measure the processing workability of fresh concrete by the help of 3 different methods. Consequences of the experiments concluded that processing ability of fresh concrete changes as a result of mixing in concrete with steel fiber. As a known fact, the performance of harden concrete is closely related with the properties of fresh concrete. Operations like conveyance of concrete, placing of concrete, compressive of concrete are again closely related with the workability of concrete. Problems caused by one or more of these can affect the properties of harden concrete negatively. Different methods are developed to measure the processing ability of concrete without fiber. Slump test, Ve-be test and flow-table test are mostly used methods. Inverse cone method is defined at ASTM C995 for fiber concretes. Nowadays, this method is not applied at construction sites since it is not practical. It is mentioned that Ve-be test is also an appropriate test method for fiber concrete. In fact, slump test is used in both construction sites and laboratories since it is more easy and practical. This paper determines the relationship between Ve-be test which is found acceptable for fiber concrete by the sources of slump test and flow-table test which are used more in practical usage. Therefore, all 3 tests are repeated on the same prepared mixture in order to determine the relationship between them.