Bor endüstrisi atıklarından borun iyon değişimi ile geri kazanılması
Boron recovery from borax sludge boron industrial waste by ion exchance
- Tez No: 152942
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİNE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: bor atık, geri kazanma, iyon değişimi, katı-sıvı özütleme, boron waste, recovery, ion-exchange, solid-liquid extraction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
V ÖZET Bu çalışmada bor endüstrisi atıklarından boraks şlamp katısmdaki borun katı-sıvı özütlemesi ile geri kazanılması incelenmiştir. Elde edilen özüt çözeltisinin bora göre saflığını artırmak için bora seçimli Amberlite IRA 743 reçinesi ile kesikli iyon değişimi uygulanmıştır. Yapay borik asit çözeltisi ile gerçekleştirilen iyon değişimine pH, sıcaklık, katı/sıvı oranı ve derişimin etkisi araştırılmıştır. En uygun koşullarda özüt çözeltisi ile katı/sıvı oranı değiştirilerek iyon değişimi incelenmiştir. Ayrıca reçinenin rejenerasyon koşulları da araştırılmıştır. Reçinenin en uygun bor kazammını orjinal pH (-5,5), 25 °C, 2,5 gramreçine/50 mL çözelti ve 250 mgB/L koşullarında gerçekleştirdiği saptanmıştır. Reçinenin 25 °C de, 0,25 M H2S04 ve 0,025 M NaOH ile iki kademeli rejenerasyonu sonucunda en yüksek rejenerasyon verimi elde edilmiştir. İyon değişimi verilerinin Freundlich izotermine ve kinetiğinin ikinci mertebeden hız ifadesine uyduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, the recovery of boron from borax sludge was investigated by solid- liquid extraction. In order to increase the boron amount in the extract, ion-exchange using boron specific resin Amberlite IRA 743 in a batch system was applied. The effects of pH, temperature, solid-to-liquid ratio and concentration were investigated for ion-exchange with the synthetic boric acid solution. Ion-exchange with the extract solution was studied by means of changing solid-to-liquid ratio. In addition, regeneration of the resin was investigated. Optimum boron recovery was obtained under the following working conditions: pH: original pH (~5,5); temperature: 25 °C; solid-to- liquid ratio: 2,5 g resin/50 mL solution; concentration: 250 mgB/L. Maximum regeneration efficiency was obtained with the two stage regeneration process using 0,25 M H2S04 and 0,025 M NaOH at 25 °C. Ion-exchange data and ion-exchange kinetics were determined to conform with the Freundlich isotherm and the second order rate expression.