Kızılırmak havzasındaki barajların sismik ve potansiyel risk analizleri
Seismik and potential risk analyses of dams in Kızılırmak basin
- Tez No: 152950
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baraj, Sismik Risk Analizi, Potansiyel Risk Oranı, Deprem, Tehlike Oranı, Dams, Seismic Risk Analysis, Potential Risk Ratio, Earthquake, Hazard Rating
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
vii ÖZET Barajlar jeolojik ve sismolojik olarak stabil olan alanlar üzerine inşa edilmelidir. Bugüne değin uygun olan alanların büyük bir bölümü kullanılmış bulunmaktadır. Bundan sonra daha karmaşık alanlarda ve sismik aktivitesi yüksek bölgelerde baraj yapma gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki rasyonel tasarımı gerçekleştirmek için detaylı geoteknik araştırmalar ve zemin-yapı ortak davranışını dikkate alan analizler yapılmalıdır. Bu çalışmada, baraj sismik ve potansiyel risk analizlerinin esasları özetlenerek Kızılırmak havzasında yer alan sekiz ayrı baraj için aktüel verilere dayalı olarak analizler gerçekleştirilmiştir. Her bir baraj için kritik zondaki en büyük tasarım depremi ve işletme esaslı deprem tanımlanmıştır. Baraj yapılarının deprem direnci tanımını yapmak için anlamlı sismik parametrelere ihtiyaç vardır. Barajların sismik stabilitesinin değerlendirilmesindeki genel uygulama, püsodo-statik analizleri gerçekleştirmekti. Ancak baraj göçmelerinden elde edilen deneyimler, bu yöntemin bazı ciddi sınırlamalara sahip olduğunu gösterdi. Bu eksiklikleri gidermek amacıyla dinamik yöntemler geliştirildi. Bu yöntemler; deprem yükleri altoda baraj davranışını en iyi şekilde temsil edebilmektedir. Bir dinamik analiz, ivme-zaman tarihçesine bağlı değerlendirmeleri esas alır. Bu tarihçeleri belirleyebilmek için ampirik ve analitik yöntemler kullanılmalıdır. Özellikle geniş rezervuara sahip yüksek barajlarda bu yöntemin gerçek veriler ile kullanılması gerekmektedir. İnceleme alanının kuzeyinde yer alan Boyabat Barajı ile İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Kapulukaya ve Kesikköprü Barajlarında pik yer ivmesi değerleri nispi olarak daha yüksektir. Havzanın en kuzeyine ve güneyinde Derbent ve Yamula Barajları; sismik tehlike yönünden düşük aktiviteye sahiptir. Ancak havza içinde yer alan ve değerlendirmeye alman tüm büyük barajların potansiyel risk oranlarının çok yüksek olduğu belirtilmelidir.
Özet (Çeviri)
viii SUMMARY Dams should be constructed on the ground having seismic and geologic stability. Up-to- now, most of appropriate sites for dam construction have been used. After that, it seems that more complicated sites and areas having adverse geological conditions can be selected for dam structures. Therefore, detail geotechnical investigations should be performed and analyses based on soil-structure interaction should be adopted to provide rational design. This study summaries the dam seismic and potential risk analyses and introduces the results of a study which performed on eight high dams in Kızılırmak Basin, as based on actual earthquake data. For each dam in the basin, the maximum design earthquake and the operation based earthquake were estimated with the critical seismic zone. The meaningful seismic parameters are needed to perform earthquake resistant design of dam structures. The general practice for evaluating the seismic stability of dams was to use the pseudo-static analysis procedures. But experience obtained from dam failures indicated that pseudo-static analysis has serious limitations. Dynamic analyses were developed to compensate these deficiencies. These analysis methods provide better indications of the behavior of dams under earthquake looking conditions. A dynamic analysis requires the use of an acceleration time history. Available empirical and analytical procedures offer the means to estimate,the main, characteristics. Especially the high dams with large reservoir capacities should be analysed by these methods with actual data. The Boyabat Dam and Kapulukaya Dam; at the northern and the central parts of the investigation area, have high values of peak ground acceleration respectively, while Derbent and Yamula dams have minimum values of that parameter. However all dams within the Kızılırmak Basin have high potential risk ratios.