Eski ve yeni yönetmeliklere göre zemin sınıfları ve deprem kuvvetlerinin hesabına etkisi
Soil groups considered in the national regulations and their effects on the earthquake resistant design for buildings
- Tez No: 153000
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, kayma dalgası hızı, sismik tasarım, zemin grubu, Earthquake, groups of soil, seismic design, shear-wave velocity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yapıların deprem tasarımında dikkate alınan yönetmelikler veya şartnameler, dinamik bir yapıya sahiptir. Bu şartname ve yönetmelikler, özellikle oluşan hasarlara ve bilimsel gelişmelere bağlı olarak zaman zaman revize edilir. Bunun en güzel örneği, ABD'de takip edilen UBC şartnamesidir. UBC, Japonya 1995 yılında oluşan Kobe depreminden sonra, hemen revize edilmiştir. Aynı şekilde Japonya ve Çin yönetmeliklerinde de, benzer değişikler sık sık gerçekleşmektedir. Ülkemizde ilk sistematik deprem hesaplan, 1975 Afet yönetmeliğine göre yapılmıştır. Bu şartname, 4 zemin grubu tanımlanmakta ve bazı geoteknik parametrelere bağlı tespit yöntemi önerilmektedir. Temel altındaki zemin tabakasının kalınlığına ve kayma dalga hızına göre, tanımlama yapılmıştır. 1998 yönetmeliğinde ise, zemin gruplarına ilave olarak yerel zemin sınıfları geliştirilmekte ve bu sınıflara bağlı olarak karakteristik spektrum periyotları önerilmektedir. Bu çalışmada, her iki yönetmelikteki zemin sınıfları değerlendirilmekte ve seçilmiş bir düzensiz yapı için analizler yapılmaktadır. îlgili Afet yönetmelikleri, yapıların deprem yüklerinin tespiti yönünden mukayeseli olarak incelenmektedir. Bu amaçla farklı periyoda sahip iki ayrı yapı seçilmiş ve her zemin grubu için üç ayrı zemin hakim periyodunda analiz yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda görülmüştür ki; temel zemini, 1998 Afet yönetmeliğinde çok daha duyarlı olarak dikkate alınmaktadır. Özellikle yüksek periyoda sahip yapılarda bu etki açık olarak ortaya çıkmaktadır. 1975 yönetmeliğinde ise, iyi ve kötü zemin koşullan arasındaki fark çok daha hassas dikkate alınmamıştır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY The regulations for the earthquake resistant design of buildings have dynamic structure. The related regulations can be revised with scientific development and experience obtained from the existing earthquakes. The revisions on the Uniform Building Code, which is the regulation of the USA for earthquake resistant design of buildings, can be considered as an example for that case. This regulation was immediately revised after Kobe eartquake in 1995. Typical revisions can also be seen for the regulations of Japon and China. In Turkey, the first calculation squence of eartquake resistant design was involved in the requlation issued on 1997. In this requlation, four seperate soil groups were defined and some techniques to determine these classes were introduced. In the last requlation /which was used since 1998, has simalar soil groups and additional local site classes. As based on these parameters, acceleration spectrum was introduced to begin the eartquake resistant design. In this study, both requlations were evaluated in terms of soil conditions and comparision was performed to obtain the most realistic one. For that purpose, the analyses were performed for two different building and four soil groups, as based on three different ground period. As a result of this study, It has been seen that the requlation of 1998, has more sensitivity for defining the soil classes in the design. This effect is absulately observed for the analyses of building having high period. In the regulation of 1975, the difference between best and worst soil conditions is not defined well.