Üç düz dişli ile çalışan hidrolik pompa dizaynı, imali ve karakteristiklerinin analizi
A design and production of a hydraulic pump with three spur gears and analysis of the pump characteristics
- Tez No: 153043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÜREYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: düz dişli, pozitif iletimli pompa, dişli pompa, spur gear, positive displacement pump, gear pump
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Pompalar, günümüz endüstrisinde en çok kullanılan makineler arasında elektrik motorlarından sonra ikinci sırada bulunmaktadır. Pompalar, pozitif iletimli olan pompalar ve pozitif iletimli olmayan pompalar olarak iki grupta incelenebilir. Pozitif iletimli olmayan pompalarda, iletilen akışkan hacmi çalışma basıncına bağlı olarak değişmektedir. Bu türün tipik örneği santrifüj pompalardır. Pozitif iletimli pompalarda ise, kuramsal olarak, her bir devirde belirli hacimde akışkan iletilir yani debi çalışma basıncına bağlı olarak değişmemektedir. Bu tip pompalar güç hidroliği devrelerinde tercih edilir. Pistonlu, paletli ve dişli pompalar pozitif iletimli pompalara örnek olarak gösterilebilir. Bu tez çalışmasının konusu olan dişli pompalar, basit yapılan nedeniyle imalat ve bakım kolaylığı sağlamakta ayrıca diğer pozitif iletimli pompalara nazaran daha ucuz olmaktadır. Bir dişli pompa; iki düz ya da helisel dişli, bir basınç odası ve iki kapaktan oluşmaktadır. Bu çalışmada iki düz dişli yerine üç düz dişli ile çalışan bir hidrolik pompa dizayn edilmiş, imalatı gerçekleştirilmiş ve teorik olarak iki düz dişli ile çalışan hidrolik pompaya göre iki kat debi sağlayabileceği iddiası deneylerle araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Pumps are the most commonly used machinery in todays industry with the exception of electric motors. Pumps can be classified as positive displacement pumps and non-positive displacement pumps. In non-positive displacement pumps, volume of fluid discharged depends on service pressure. Centrifugal pumps is a typcial example of this group. In positive displacement pumps, theoretically a certain volume of fluid is discharged in each cycle, which means discharge does not change depending on service pressure. This type pumps are preffered in power hydraulics systems. Piston, vane, and gear pumps may be the examples of positive displacement pumps. Gear pumps, which are the subject of this thesis study, provide ease of manufacture and maintenance due to their simple structure, in addition to being more economic than other types of positive displacement pumps. A gear pump is composed of two spur or helical gears, a pressure room and two covers. In this study a hydraulic pump with three spur gears rather than two was designed, manufactured, and the the assertion, theoretically such a pump could provide twice the discharge at the same conditions than that of a hydraulic pump with two spur gears, was experimentally investigated.