Sigara içiminin genotoksik etkisinin insan ağız mukoza epitelinde mikronükleus test yöntemi ile araştırılması
Research to genotoxic effect of cigarette smoking in the human mouth mucosa epithel by using the micronucleust test method
- Tez No: 153045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDİHA CANBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ağız Mukoza Epiteli, Mikronükleus, Sigara. n, Mouth Mucosa Epithel, Micronucleus, Cigarette. ni
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışmada sigara içiminin genotoksik etkisi insan ağız mukoza epitelinde mikronükleus test yöntemi ile araştırılmıştır. îlk olarak bireylerin kendi karakteristikleri hakkında bilgileri içeren detaylı anket tasarlanmış ve çalışmaya katılan bireylere uygulanmıştır. Daha sonra bireylerin ağız epitelinden örnek hücreler alınarak preparatlar hazırlanmış ve mikroskopla incelenmiştir. Tespit edilen MN sayılan istatistiksel test sistemleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonucunda, sigara içiminin MN oluşumunu anlamlı olarak arttırdığı ve buna bağlı olarak, sigaranın ağız mukoza epitelinde genotoksik etkisinin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the genotoxic effect of cigarette smoking in the human mouth mucosa epithel is searched with the micronucleust test method. First, a detailed survey which contains the information about the characteristics of the individuals is designed and applied to the individuals participating in the study. Then, the preparates are prepared by taking sample cells from individuals mouth epithel and they are analyzed under microscope. The identified MN frequences are evaluated by applying statistical test systems As a result of our study, it is proved that cigarette smoking increases MN creation substantially and, as a consequence, smoking has a genotoxic effect on the mouth mucosa epithel.