Fluorescence determination of monosaccharides and catecholamines by using dansylaminophenyl boronic acid
Dansilaminofenil boronik asit kullanarak monosakkaritlerin ve katekolaminlerin floresans metodu ile tayini
- Tez No: 153108
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET VOLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fruktoz, Glikoz, Dopamin, Akışa Enjeksiyon Analizi, Ters Fotoindüklenmiş Elektron Transferi, Floresans. vıı, Fructose, Glucose, Dopamin, Flow Injection Analysis, Reverse Photoinduced Electron Transfer, Fluorescence
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz DANSILAMINOFENIL BORONIK ASİT KULLANARAK MONOSAKKARİTLERİN VE KATEKOLAMİNLERİN FLORESANS METODU İLE TAYİNİ SEÇKİN, Z. Ebru Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mürvet VOLKAN Aralık, 2004, 87 sayfa invert şekerlerin (fruktoz ve glikoz) tayini, şeker endüstrisinde üretilen fruktoz ve glikoz şuruplarının kalitesi, süreç kontrolü ve özelliği hakkında bilgi vermektedir. invert şeker tayini şarap endüstrisinde de önemlidir. Şarap üretimi sürecinde, fruktoz ve glikoz fermentasyon yoluyla etil alkole dönüşür ve şarabın türü kalan invert şeker miktarına göre belirlenir. Fermentasyon sürecinde şarap kalitesini kontrol etmek için hızlı ve güvenilir invert şeker tayin tekniklerine ihtiyaç duyulmaktadır. viKatekolaminler (örneğin dopamin ve epinefrin), yüksek metabolizmalı canlılann fizikomotor aktiviteleri, öğrenme, uyuma, hafıza ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan diol içerikli bileşiklerdir. Ayrıca beyin fonksiyonlarını da etkilerler. Beyindeki dopamin düzeyindeki dengesizlikler özellikle şizofreni ve Parkinson hastalığı gibi bazı psikiyatrik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Katekolaminler ilaçlarda oldukça yüksek miktarlarda bulunur. Hızlı, basit ve kesin tayin edilebilmeleri için pek çok analitik yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu nedenlerden ötürü, katekolamin tayini eczacılık ve tıp alanlarında önem taşımaktadır. Boronik asitler fruktoz, glukoz ve dopamin gibi 1,2 ya da 1,3 diol gruplarına sahip bileşiklerle hızlı ve tersinir reaksiyon verirler. Bundan dolayı, boronik asitler sakkarit ve katekolaminlere özgü fotoindüklenmiş elektron transfer (PET) floroforlannm oluşturulmasında kullanılırlar. Bu çalışmada, şaraplarda ve ticari şeker şuruplarında fruktoz ve glikozun, ilaç enjeksiyonlarında dopamin ve epinefrinin seçici tayinleri için floresans bir PET molekül olan dansilaminofenil boronik asit kullanılarak bir akışa enjeksiyon sistemi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLUORESCENCE DETERMINATION OF MONOSACCHARIDES AND CATECHOLAMINES BY USING DANSYLAMINOPHENYL BORONIC ACID SEÇKİN, Z. Ebru MS, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mürvet VOLKAN December, 2004, 87 pages In sugar industry, determination of invert sugars (fructose and glucose) provides information about the quality, process control and characteristics of the produced fructose and glucose syrups. Determination of invert sugar is also important for wine industries. In wine process, fructose and glucose are converted to ethanol by fermentation and the type of wine is designated by the amount of invert sugar remained. Fast and reliable invert sugar detection techniques are required to check the quality of wine throughout the fermentation process. ivCatecholamines (eg. dopamine and epinephrine) are diol containing compounds which play important roles in higher animals' physicomotor activities, learning, sleeping, memory and immune system. They also affect brain functions. Inbalances in dopamine level in brain result in a number of psychiatric disorders, particularly schizophrenia and Parkinson disease. Catecholamines are present in relatively high amounts in drugs. Many efforts have been made to develop analytical procedures for their rapid, simple and accurate determination. For these reasons, catecholamine quantification is important in the field of pharmacy and medicine. Boronic acids interact with 1,2 or 1,3-diol containing compounds, such as fructose, glucose and dopamine, rapidly and reversibly. Hence, boronic acids are used as the recognition moeity in the construction of photoinduced electron transfer (PET) fluorophores specific for saccharides and catecholamines. In this study, a flow injection analysis system has been developed for the rapid and selective recognition of fructose and glucose in wine and in commercial sugar syrups; dopamine and epinephrine in pharmaceutical injections by using dansylaminophenyl boronic acid (DAPB) which is a fluorescent PET molecule.