Friction analysis in cold forging
Soğuk dövme işleminde sürtünme analizi
  1. Tez No: 153109
  2. Yazar: ÖMER NECATİ CORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKÖK, PROF. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Şekillendirmede Sürtünme, Sonlu Elemanlar Analizi, Genel Sürtünme Modeli, Soğuk Dövme vıı, Friction in Metal Forming, Finite Element Analysis, General Friction Model, Cold Forging
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz SOĞUK DÖVME İŞLEMİNDE SÜRTÜNME ANALİZİ CORA, Ömer Necati Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin AKKÖK Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER Aralık 2004, 77 sayfa Kalıp içindeki metal akışı, şekillendirme kuvveti, şekil değişimi dağılımı, takım ve kalıp ömrü, yüzey kalitesi gibi parametreleri etkilediği için sürtünme; metal şekillendirme işlemlerindeki önemli parametrelerden biridir. Farklı metal şekillendirme işlemleri için sürtünme katsayısı aralığı çok iyi bilinmemektedir ve sürtünme değişimini etkileyen faktörler belirsizdir. Ticari sonlu elemanlar analiz programları sürtünme katsayısını gerçekçi olmayan bir yaklaşımla tüm işlem boyunca sabit olarak alırlar. Bu çalışmada, temas arayüzündeki durumlara bağlı olarak değişen bir sürtünme katsayısı uygulayabilmek için, kullanıcı tarafından yazılan programcıklar, MSC SuperForm v.2004 ve MSC. Marc v.2003 sonlu eleman analiz programlarıyla bütünleştirilmiştir. Göreceli olarak basit olan Coulomb, Kayma (sabit) sürtünme modelleri yerine; Wanheim-Bay ve Levanov tarafından önerilen sürtünme modelleri bazı soğuk dövme işlemlerinin benzetiminde kullamlmıştır. Sonlu eleman analiz sonuçları, silindir basma işleminin literatürde bulunan deneysel sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, kullanılan sürtünme modeline, parça geometrisine ve temas basıncının eşdeğer akma gerilmesi oranına bağlı olarak; sürtünme katsayısında büyük bir değişimin mümkün olabileceğini göstermiştir. Temas vibasıncının eşdeğer akma gerilmesi oranına oranının 4.0 değerinden büyük olması durumunda, sürtünme katsayısı, iki model için de yaklaşık olarak aynıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRICTION ANALYSIS IN COLD FORGING CORA, Ömer Necati M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Metin AKKÖK Co-supervisor: Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER December 2004, 77 pages Friction is one of the important parameters in metal forming processes since it affects metal flow in the die, forming load, strain distribution, tool and die life, surface quality of the product etc. The range of coefficient of friction in different metal forming applications is not well known and the factors affecting variation are ambiguous. Commercially available FEA packages input the coefficient of friction as constant among the whole process which is not a realistic approach. In this study, utility of user-subroutines is integrated into MSC SuperForm v.2004 and MSC Marc v.2003 FEA packages, to apply a variable coefficient of friction depending on the contact interface conditions. Instead, of using comparatively simple friction models such as Coulomb, Shear (constant) models, friction models proposed by Wanheim-Bay and Levanov were used to simulate some cold forging operations. The FEA results are compared with the experimental results available in literature for cylinder upsetting. Results show that, large variation on the coefficient of friction is possible depending on the friction model used, the part geometry and the ratio of contact normal pressure to equivalent yield stress. For the ratio of contact normal pressure to equivalent yield ivstress values above 4, coefficient of friction values are approximately same for both friction models.