Determination of thyroxine hormone based on fluorescence quenching of 7-hydroxy coumarin
Tiroksin hormonunun 7-hidroksi kumarinin floresans sönümüne dayalı tayini
  1. Tez No: 196908
  2. Yazar: CANAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ELMAS GÖKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Thyroxine, 7-hydroxycoumarin, Stern-Volmer Equation, quenching, surfactant.Advisor : Prof. Dr. Elmas GÖKOĞLU, Hacettepe University, Department of chemistry, Analytical Chemistry Section.iii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
T ROKS N HORMONUNUN 7-H DROKS KUMAR N NFLORESANS SÖNÜMÜNE DAYALI TAY NCanan ÖZTÜRKÖZTiroit hormonlarından biri olan tiroksin için floresans sönüme dayalı bir tayin yöntemisunulmuştur. Tiroksinin doğal floresansı yoktur bu yüzden 7-hidroksi kumarin (7-HC)floresant madde olarak seçilmiştir. Spektroflorometrik titrasyon yönteminde, 7-HC'infloresans şiddeti tiroksin eklenmesiyle düzenli olarak azalmıştır. Stern-Volmer Eşitliğikullanılarak, 7-HC'in sönümü ile tiroksinin 2.0x10-6-3.0x10-5 M derişim aralığındadoğrusal bir ilişki olduğu görülmüştür. Tayin sınırı 3.39x10-6 M, bağıl standart sapma1.4x10-5 M tiroksin için % 1.83 ve sönüm sabiti Ksv, 1.673x104 M-1 olarakbulunmuştur. 7-HC'in yaklaşık floresans ömrü 3.5x10-9 s ve buna göre hız sabiti (kq)4.780x1012 M-1s-1 olarak hesaplanmıştır.kq değerinin 1010 M-1s-1 den büyük olması 7-HC ile tiroksin arasındaki sönümün statikolduğunu ve 7-HC ile tiroksin bir kompleks yapı oluştuğunu göstermiştir. Bağlanmasabiti Ka 1.51x104 L/mol olarak hesaplanmış ve bağlanma sitesi n çift logaritmaeğrisinden 0.99 olarak bulunmuştur. Kompleksin yapısı 1H NMR ve FTIR çalışma-larıyla incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde 7-HC ile tiroksin arasındaki etkileşim Triton 100-X, SDSve CTAB misel maddeleri kullanılarak incelenmiştir. Katyonik bir misel olan CTAB ileyöntem daha hassas, kararlı ve tekrarlanabilir hale getirilmiştir. Grafiğin eğimindenKsv değeri 4.49x105 M-1 olarak hesaplanmıştır. Tayin limiti 3.42x10-8 M ve bağılstandart sapma 2.0x10-7 M tiroksin için % 2.58 olarak bulunmuştur.Anahtar sözcükler : Tiroksin, 7-hidroksi kumarin, Stern-Volmer Eşitliği, sönüm, misel.Danışman : Prof. Dr. Elmas GÖKOĞLU, Hacettepe Üniversitesi, Kimya BölümüAnalitik Kimya Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THYROXINE HORMONE BASED ONFLUORESCENCE QUENCHING OF 7-HYDROXY COUMARINCanan ÖztürkABSTRACTA fluorescence quenching method has been presented for the determination ofthyroxine with 7-hydroxy coumarin (7-HC). Thyroxine is one of the thyroid hormones,it has no intrinsic fluorescence. In the spectroflorometric titration method,fluorescence intensity of 7-HC quenched regularly upon addition of thyroxine.According to Stern-Volmer Equation, there was a linear relationship betweenquenching and thyroxine concentration in the range of 2.0x10-6-3.0x10-5 M. The limitof detection (LOD) and relative standart deviation (RSD) were found to be 3.39x10-6M and 1.83 % for 1.4x10-5 M thyroxine, respectively. The quenching constant, Ksvwas 1.673x104 M-1 and approximate lifetime of 7-HC is 3.5x10-9 s, then the rateconstant (kq) was calculated as 4.780x1012 M-1s-1.The value of kq showed that the quenching between 7-HC and thyroxine was static innature. This type of quenching is related to a complex formation between thesemolecules. The binding constant Ka was calculated to be 1.51x104 L/mol and bindingsite n was found to be 0.99 from the slope of curve, according to the double logarithmregression curve. The structure of the complex was investigated by FTIR and 1HNMR studies.At second part of the study, Triton 100-X, SDS and CTAB as surfactants were usedto investigate the interaction between thyroxine and 7-HC. More sensitive,reproducible and stable micellar medium was provided with cationic surfactant CTAB.Ksv was calculated as 4.49x105 M-1 from the slope of curve. LOD and RSD in CTABwere found to be 3.42x10-8 M and 2.58 % for 2.0x10-7 M thyroxine, respectively.