The transformative role of representational media within the context of contemporary housing: The gated enclaves of Ankara and consumer culture
Sunuş ortamlarının çağdaş konut alanındaki dönüştürücü rolü: Ankara'nın kapalı yerleşkeleri ve tüketim kültürü
  1. Tez No: 153110
  2. Yazar: ALPER ÖDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek birikim, tüketim kültürü, reklam endüstrisi, kapalı yerleşkeler, sembolik değer, yaşama üslubu, kimlik, statü, aynılaşma, farklılaşma vn, Flexible accumulation, consumer culture, advertisement industry, gated enclaves, symbolic value, life style, identity, status, homogenization, distinctness
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz SUNUŞ ORTAMLARININ ÇAĞDAŞ KONUT ALANINDAKİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ ROLÜ: ANKARA'NIN KAPALI YERLEŞKELERÎ VE TÜKETİM KÜLTÜRÜ Öden, Alper Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güven Arif Sargın Aralık 2004, 96 Sayfa 1970' li yılların ortalarından itibaren kapitalizmin yeni bir aşamasına geçişi temsil eden yapısal dönüşüm, Fordist bir alt-yapıdan Post-Fordist bir alt-yapıya geçişi de tarifler. Fordizmin istikrarlı ve durağan gelişme yapısının kapitalist örgütlenmede tıkanmaya yol açmasına yanıt olarak ortaya çıkan, daha esnek emek süreçlerine, piyasalara ve sermayenin yüksek coğrafi akışkanlığına dayanan Post-Fordist yapılanma, tüketim kalıplarında da hızlı değişikliklere ihtiyaç duyar. Sermayenin dolaşım süresinin mümkün olduğu kadar kısalmasına, dolayısıyla tüketim nesnesinin yaşam ömrünün kısa olmasına dayanan bu dönem,“esnek birikim”olarak da adlandırılır. Tüketim, maddi ihtiyaçların giderilmesinin yanı sıra kültürel bir eylem içeriğine de kavuşmaktadır. Nesnelerin sembolik değerinin kullanım değerinin önüne geçmesini imleyen bu dönem, tüketim kültürü olarak adlandırılmaktadır. Tüketim kültürü değerlerinin özelleşmiş konut üretimi ve tüketimi alanında meşrulaşmasını“kapalı yerleşkeler”temsil eder. Çoğunlukla kentin yeni gelişim alanlarında yer alan bu viyerleşkelerin en önemli özellikleri: üst gelir grupları taraflndan talep ediliyor ve kullanılıyor olması, duvarlarla çevrili olması; özel güvenlik birimleri ve sistemleriyle kontrol ediliyor olması; benzer konfor standartına sahip konutlardan oluşması; kamusal alanuı özelleşmiş olması; ve çeşitli kamusal hizmetlerin özelleşmesi olarak sıralanabilir. Bütün bu bulguların ışığında, çalışmanın amacı yeni konut sunumlarının farklı bir yaşam tipi üzerine kurguladıkları pazarlama stratejilerinin, Ankara'da seçilmiş, on yerleşkenin özgün sunum ortamları üzerinden incelenmesidir. Dolayısıyla çalışma, bu farklılık kavramının nasıl açığa çıkarıldığını ve sunulan ev yerleşkelerinin mekansal sonuçlarına nasıl atfedildiğini açığa vuracaktır. Yerleşkelerin çevresel ve mimari kaliteleri üzerine temellendirilen mekansal analizler vasıtasıyla farklılaşma iddiasının nasıl ve ne derece elde edildiği, ya da akademik ve profesyonel mimarlık kültürü içerisinde ne derece farklı veya özgün bir pozisyon teşkil ettiği, aynılaşma ve farklılaşma temaları üzerinden araştınlacaktır. Sonuç olarak çalışma, özelleşmiş ev yerleşkeleri üzerine kurgulanan farklı bir yaşam tipi temasım ve bu farklılık temasının meşrulaştınlma sürecini, tüketim kültürü dinamikleri çerçevesinde inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSFORMATIVE ROLE OF REPRESENTATIONAL MEDIA WITHIN THE CONTEXT OF CONTEMPORARY HOUSING: THE GATED ENCLAVES OF ANKARA AND CONSUMER CULTURE Öden, Alper M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Güven Arif Sargın December 2004, 96 Pages The overruling transformation, which represents a new phase of capitalism since the mid 1970s, in fact delineates a radical transition from Fordist to Post-Fordist structure. Based on a more flexible labor formation, market, and a highly geographical fluidity of capital, the Post-Fordist structure, on the other hand, is a response to the stable and rigid configuration of Fordism that caused a bottleneck within capitalist organization. Consequently, the Post- Fordist phase additionally requires a rapid change within the consumption patterns. This period can also be labeled as flexible accumulation, which is based on the least circulation period of capital, and as a result turnover time of the consumption objects. Here, consumption becomes a cultural activity besides its role of meeting material necessities and calls for a form of culture, in which the symbolic value of any object is of significance more than its use-value. As part of that development, on the other hand, gated enclaves represent a form of investment for the legitimization of values projected by the consumer culture - of course, ivwithin the domain of privatized housing production and consumption patterns. The most important features of gated enclaves, especially located at the new urban development areas, can be stated as: they are shared by high income level owners; surrounded by fences and walls; guarded by private security personnel and systems; accommodate houses with identical comfort standards; and provide additional privatized services. This research aims at studying the modes and forms of marketing strategies of these newly emerging housing provisions in Ankara that all are all constructed around the theme of“a distinct life style”through their original representational media. Therefore the study will investigate how the idea of distinctness is made public and available in housing settlements. And by means of spatial analyses that are based on environmental and architectural qualities how and to what extent the assertion of distinctness is achieved or constituted a genuine position within the academic or professional architectural culture will be investigated while such concepts as“homogenization”and“distinctness”will be used as key apparatuses. And finally, the study will highlight the apparent relation between the advertising strategies of a“distinct life style”and the legitimization processes of it that is also fabricated over the specialized housing settlements as well as the dynamics of today's consumer culture.