Computerized test procedure for industrial radiographic examination of metallic welded joints
Metalik kaynaklı birleştirmelerin endüstriyel radyografik muayene prosedürünün bilgisayar programı haline getirilmesi
- Tez No: 153111
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tahribatsız muayene, radyografi, kaynaklı birleştirmeler, EN 1435, bilgisayar programı vıı, NDT, radiography, welded joints, EN 1435, computer program
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz METALİK KAYNAKLI BİRLEŞTİRMELERİN ENDÜSTRİYEL RADYOGRAFİK MUAYENE PROSEDÜRÜNÜN BİLGİSAYAR PROGRAMI HALİNE GETİRİLMESİ GÜNEŞ, E. Evren Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Bülent DOYUM Kasım 2004, 108 sayfa Radyografi, özellikle uygun tasarımlarla yüksek güvenilirlik hedeflenen nükleer, havacılık ve otomotiv sektörlerinde kullanılan çok yaygın bir tahribatsız muayene yöntemidir. Endüstriyel radyografiyle ilgili bütün kurallar belirli bir sistem içerisinde radyografik standardlarla belirlenmiştir. Avrupa'da metalik kaynaklı birleştirmelerin radyografik muayenesiyle ilgili standardların tümü 1997 senesinde“EN 1435”adı altında toplanmış ve o tarihten itibaren de radyografik muayenenin söz konusu olduğu durumlarda en yaygın kullanılan standard olmuştur. Standardın uygulanışı sırasında ortaya çıkabilecek insan kaynaklı hataları ve bunun yanısıra radyografik çekimlerdeki zaman, para ve iş vıkaybım engellemek amacıyla, bu çalışma esnasında EN 1435 standardı kullanılarak yapılacak bir radyografık çekim için gerekli bütün parametreleri hesaplayacak bir bilgisayar programı geliştirilmesi hedeflenmiştir. Programlama aşamasında Visual Basic 6.0 © kullanılmıştır. Geliştirilen program, her biri farklı çekim parametrelerini hesaplayan ve kontrol eden birçok pencereden oluşmaktadır. Gerekli bütün parametreleri vermenin yanısıra, program, hesaplanan verileri kullanarak bir test raporu hazırlayabilme özelliğine sahiptir. Böylece, hem radyografi teknisyenleri hem de 2. ve 3. Seviye uzmanlar tarafından tercih edilebilir. Bu çalışmanın, sanayide kullanılan diğer tahribatsız muayene yöntemleri için de bilgisayar ortamında test prosedürlerinin geliştirilmesi için iyi bir örnek teşkil edeceğine inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTERIZED TEST PROCEDURE FOR INDUSTRIAL RADIOGRAPHIC EXAMINATION OF METALLIC WELDED JOINTS GÜNEŞ, E.Evren M.Sc, Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. A. Bülent DOYUM November 2004, 1 08 pages Radiography is an extensively used NDT method, especially in nuclear, aerospace and automotive industries where optimal designs call for greater reliability. The rules corresponding to industrial radiography are defined in a system of radiographic standards. The standards related to the radiographic testing of metallic welded joints had been harmonised in all over the Europe and at the end in 1997, the standard“EN 1435”was established and published. Since then, this standard has become the most widely used standard where the radiographic applications are necessary. To eliminate the person based errors during application of the standard, moreover to save time, cost and effort in radiographic exposures, in this study it was aimed to write a computer program IVwhich is able to calculate all necessary parameters for a radiographic exposure related to this standard EN 1435. In the programming stage, Visual Basic 6.0 © was used. The program consists of many windows, each giving and controlling separate parameters related to the exposure. Besides giving all the needed parameters, the evolved program is able to prepare a report with these parameters. So, both radiography technicians and experts can use it. It is believed that this study constructs a basis for developing other computerised test procedures for any kind of non-destructive testing methods used in industry today.