Trusted mail gateway
Güvenilir e-posta geçidi
  1. Tez No: 153123
  2. Yazar: ERKUT SİNAN AYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATTİLA ÖZGİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: S/MIME, güvenlik servisleri, posta protokolleri, alan, noterlik VII, S/MIME, security services, mail protocols, domain, notary
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZ GÜVENİLİR E-POSTA GEÇİDİ AYLA, Erkut Sinan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Attila Özgit Aralık 2004, 135 sayfa Güvenli E-posta Geçidi çalışmasının amaa e-posta sistemlerindeki güvenlik sorunlarına çözüm bulunmasına katkıda bulunmaktır. Güvenli E-posta Geçidi, içinde bulunduğu alana e-posta İnternet yoluyla gönderilirken, e-posta bütünlüğü, gizlilik, inkar edilemezlik, kimlik doğrulama ve elverişlilikten oluşan temel güvenlik servislerini sağlamaktadır. Geçit Kriptografik Mesaj Sözdizimi veri yapılarını üreterek ve gizli anahtarlı kriptografi ve açık anahtarlı yordamları kullanarak kimlik doğrulama, e-posta bütünlüğü sağlama ve gizlilik amacıyla alan VIadına S/MIME sayısal imzası atmakta ve şifreleme yapmaktadır. Geçit alman ve gönderilen e-postalara virus koruması, içerik kontrolü ve amaçsız e-posta kontrolünü elverişliliğe karşı yapılan saldırıları önlemek için yapmaktadır. Geçit ayrıca alan içi e-posta güvenliğini de sağlamaktadır. Geçit uygun e-posta kutularındaki iletileri şifreli olarak tutmaktadır. Güvenilir İleti Geçidi üzerinden geçen tüm e-postaları işler ve işlem sonuçlarını veritabanına noterlik verisi olarak kaydeder. Bunun dışında, diğer alanlarla güven ilişkileri kurar ve onlarla güvenli protokol aracılığı ile noterlik bilgisi alışverişi yapar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRUSTED MAIL GATEWAY AYLA, Erkut Sinan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Attila Özgit December 2004, 135 pages The study aims to make contribution to solve mail security problems. The Trusted Mail Gateway provides a domain with the basic security services that are message integrity, confidentiality, non-repudiation, origin authentication and availability while message (e-mail) being delivered through the Internet. It generates S/MIME digital signatures and performs S/MIME encryption on behalf of the domain using secret key cryptography and public-key techniques and generating Cryptographic Message Syntax (CMS) data to provide origin authenticity, integrity and ivconfidentiality. It applies anti-virus control and protection, spam filtering and content check to both incoming mails to the domain and outgoing mails from the domain to prevent attacks against availability. Also, the Trusted Mail Gateway provides intra-domain security. It keeps e-mail messages in corresponding mailboxes as encrypted messages. Trusted Mail Gateway processes all the mails passing through and records processing results in database as notary information. Moreover, it establishes trust relations with other trusted domains and exchanges notary information with them via a secure channel.