Calculation of core losses of a six-phase induction motor with third harmonic current injection
Üçüncü harmonik akım enjekte edilen altı fazlı bir asenkron motorun çekirdek kayıplarının hesaplanması
- Tez No: 153128
 - Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Altı faz, harmonik enjeksiyonu, çekirdek kayıpları. iv, Six-phase, harmonic injection, iron losses. m
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz ÜÇÜNCÜ HARMONİK AKIM ENJEKTE EDİLEN ALTI FAZLI BİR ASENKRON MOTORUN ÇEKİRDEK KAYIPLARININ HESAPLANMASI BÜYÜKBAŞ, Afşin Yükek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Ocak 2004, 106 sayfa Sanayi tipi sürücülerde altı fazlı asenkron motorların kullanılmasının faydalan, iyileştirilmiş güvenilirlik, statik dönüştürücülerin güç değerlerinde düşüş ve harmoniklerde oluşan düşüş olarak özetlenebilir. Geçtiğimiz yıllarda, makinenin tork yoğunluğunun iyileştirilmesi amacıyla faz akımlarına üçüncü harmonik akım bileşenlerinin enjekte edilmesine ilişkin bir yöntem ortaya atılmıştır. Ne var ki, bu tip makinalann performansının doğru olarak değerlendirilebilmesi ve iyi tasarım yapılabilmesi için kayıpların hesabını doğru olarak yapabilen bir matematiksel modele de ihtiyaç vardır. Bu çerçevde yüksek frekans kayıplarının hesabı zor bir problem oluşturur. Bu çalışmada, başka bir tez çalışmasında geliştirilen çekirdek kayıpların bulunmasına ilişkin bir modelin değiştirilmiş bir hali, üçüncü harmonik akım enjeksiyonu ile çalışan asenkron motora uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CALCULATION OF CORE LOSSES OF A SIX-PHASE INDUCTION MOTOR WITH THIRD HARMONIC CURRENT INJECTION BÜYÜKBAŞ, Afşin M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN January 2004, 106 pages The advantages of using a six-phase induction motor for industrial drives, over the conventional three-phase drive can be summarized as improved reliability, reduction on the power ratings for the static converters and harmonic reduction. A technique of injecting third harmonic zero sequence current components in the phase currents to improve the machine torque density was presented recently by another research study. However, to meaninigfully evaluate the performnce of such machines and/or to be able to make good designs; it is necessary to obtain an accurate mathematical model for the loss calculation. The calculation of high frequency loss in this context presents a very difficult problem. In this thesis a modified version of a loss calculation model, which was developed in another MS thesis will be applied to a six-phase induction motor with third harmonic current injection.