X-ray observations of accretion powered pulsars
Aktarım güçlü atarcaların X-ışını gözlemleri
  1. Tez No: 153130
  2. Yazar: SITKI ÇAĞDAŞ İNAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktarım güçlü atarcalar, nötron yıldızları, kütle aktarım diskleri, x-ışını çiftleri, Accretion powered pulsars, neutron stars, accretion disks, quasi peri odic oscillations, x-ray binaries, x-ray spectrum IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Öz AKTARIM GÜÇLÜ ATARCALARIN X-ISINI GÖZLEMLERİ İNAM, Sıtkı Çağdaş Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altan Baykal Ekim 2004, 89 sayfa. Bu tezde dört aktarım güçlü atarcanın gözlemleri sunulmaktadır. 4U 1907+09'un gözlemlerini kullanarak kaynağın üç yeni atma periyodunu bulduk. Kaynağın hemen hemen sabit bir oranla, z> = (-3.54 ±0.02) X 10~14 Hz s-1, 15 yıldan daha uzun süredir yavaşladığını da bulduk. XTE gözlemlerini kullanarak, genel olarak, 2S 1417-62'de x-ışınına bağlı tayfsal ve zamansa! özellikler değişen kütle aktarım oranlı benzer geometri şekline sahip olan bir disk kütle aktarımının işareti olarak yorumlanırken düşük X-ışını akılı bölgelerin tayfsal ve zamansal özellikleri bir sonraki periastron öncesinde geçici kütle aktarım geometrisi değişimi olarak açıklandı. SAX J2103.5+4545'in XMM-Newton ve RXTE gözlemlerim kullanarak kaynağın (7.4 ±0.9) x 10_13Hz s-1 oranıyla hızlanırken 0.044 Hz civarında periodiğimsi salınımlar yaptığını keşfettik. Ayrıca X-ışını tayfında kT ~ 1.9keV olan kara cisimle tutarlı yumuşak bir bileşke bulduk. RXTE gözlemlerini kullanarak, ayrıca Her X-1'in tayfsal evrimini de inceledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT X-RAY OBSERVATIONS OF ACCRETION POWERED PULSARS İNAM, Sıtkı Çağdaş PhD, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Altan Baykal October 2004, 89 pages. In this thesis, X-ray observations of four accretion powered pulsars are presented. Using RXTE observations of 4U 1907+09, we found three new pulse periods of the source. We found that the source spun-down almost at a constant rate of z> = (-3.54 ±0.02) x 10~14 Hz s_1 for more than 15 years. Using RXTE observations, X-ray flux related spectral and timing features in 2S 1417-62 were, in general, interpreted as a sign of a disc accretion with a similar geometry with a varying mass accretion rate, whereas spectral and timing features of the low X-ray flux regions were interpreted as a sign of possible temporary accretion geometry change prior to the next periastron. Using XMM-Newton and RXTE observations of SAX J2103. 5+4545, we discovered quasi periodic oscillations around 0.044 Hz (22.7 sec) while the source was spinning-up with a rate of (7.4 ± 0.9) x 10_13Hz s_1. In the X-ray spectrum, we also found a soft component consistent with a blackbody emission with kT ~ 1.9keV. Using RXTE observations, we also studied spectral evolution of Her X-l.