'Condominium' as a new way of dwelling: Global practice and prospects for Turkey
Yeni bir barınma/yaşama biçimi olarak 'Condominium': Küresel uygulamalar ve Türkiye için açılımlar
- Tez No: 153135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Condominium, Co-housing, Konut yönetimi, Konut topluluğu, Konut içi iletişim. vıı, Condominium, Co-housing, Housing management, Housing community, Housing communication
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
oz YENİ BİR BARINMA / YAŞAMA BİÇİMİ OLARAK“CONDOMINIUM”: KÜRESEL UYGULAMALAR VE TÜRKİYE İÇİN AÇILIMLAR Ece Kumkale, Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Danışmam: Doç. Dr. Ali Cengizkan Eylül 2004, 155 sayfa Konutun geniş tartışma alanında, popüler kültürün sunduğu değişen arzlar ve bireylerin değişen talepleri ile birlikte, hızla güncellenen bir gündem söz konusudur. Bunun sonucunda konut konusunda gerçekleştirilen atılımlar ve araştırmaların genel amacı da güncel bir tartışmanın içine dahil olabilmek için yeterli bilgi sahibi olmak olmuştur. Bu tezin amacı da buna benzer bir yaklaşım içinde, Türkiye'de henüz oluşmaya başlamış olan ve dünyada gelişmiş durumda bulunan ' condominium 'u incelemektir. 'Condominium' olgusunun temel tartışma öğesi olarak seçilmesinin sebebi, özellikle topluluk kavramı üzerinde duran konut biçimini ilgilendirecek biçimde, konut konusundaki yeni atılımları yansıtabilecek olmasıdır. Bu tezin içeriği 'condominium'un alam dahilinde, dünya'da konut bağlamında değişen yaklaşımlar, ve bunların Türkiye'deki yansımalarından ibarettir. viAraştırmanın konu başlıkları, konut alanında en çok görülen atılımları ve bunların konut yaşamına etki ve sonuçlan bağlamında sınıflandırılmıştır. Bu yaklaşımın sebebi, 'condominium'un Türkiye'deki uygulamaları üzerinde bir araştıramaya başlamak için 'condominium'un dünyadaki durumu ve uygulamaları ile ilgili bilgi toplanmasının gerekli olduğu kanışıdır. Bu bilgi toplama işlemi yazın araştırması metodu ile gerçekleştirilmiştir. Bu yolla elde edilen bilgi yardımıyla, 'condominium'un İstanbul'daki örneklerini incelemeye yönelik, gözlemleme ve soruşturmaya dayanan bir gezi düzenlenmiştir. Verimli bir röportaj ve röportaj değerlendirmesi yapılabilmesi için konu hakkında güçlü bir altyapı sahibi olmak gerekli olmuştur. Bu araştırmanın Türkiye'deki 'condorninium' benzeri örneklerin değerlendirilmesine ilişkin sonuçlan, 'condominium' alanında ortaya çıkan bireysel ve topluluğa ait sonuçlardan hangilerinin Türkiye'de gelecek vaat ettiğine ve neyin kalıcı olabileceğine cevap verir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“CONDOMINIUM”AS A NEW WAY OF DWELLING: GLOBAL PRACTICE AND PROSPECTS FOR TURKEY Ece Kumkale M.S., In Architecture, Department of Architecture Advisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Cengizkan September 2004, 155 pages In the wide discussion field of housing there is a very rapidly updating agenda in accordance with the changing demands of people together with the changing supplies of the popular culture. Hence, a general objective on housing attitudes and researches made in the field of housing is to gather sufficient information to follow an up to date discussion. The objective of this thesis is based on a similar attitude, which is after a recently developing approach in Turkey and an already developed approach abroad: Condominium. The reason for the choice of condominium phenomenon as the initial object of discussion is the belief that it can reflect many recent attitudes on housing, especially concerning the community housing. The content of this thesis is the changing attitudes on housing in the world and their reflections in Turkey in the field of condominiums. The research topics are classified in terms of the most common approaches, their effects and results on residential life in general for the world. The reason for this is the sense that in order ivto start a research on the current applications of condomirnum in Turkey, the task should be to gather information about the position and applications of condominium in the world. This task is based on the method of literature survey. With the help of the data collected as a result of the literature survey on condominium in the world, a visit was organized to the examples of condominium in Istanbul containing observation and interrogation tasks. In order to make and evaluate the interviews of the examples efficiently a strong background on the subject was necessary. The outcomes of this research study as the evaluations of Turkish condominium- like examples are answering what seems promising and what seems to become sustainable for the future in the housing sector in Turkey, concerning both individual and communal outcomes in the field of condominium.