The effect of activities based on role-play on ninth grade students' achievement and attitudes towards simple electric circuits
Rol-yapma yöntemine göre hazırlanan etkinliklerin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin basit elektrik devrelerindeki başarılarına ve tutumlarına etkisi
- Tez No: 153138
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fizik eğitimi, fen eğitimi, etkileşimli katılım metotlan, aktif öğrenme, aktif öğrenme stratejileri, simulasyon-oyunlar, rol-yapma vıı, physics education, science education, interactive engagement methods, active learning, active learning strategies, simulation -games, role-play
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz ROL- YAPMA YÖNTEMİNE GÖRE HAZIRLANAN ETKİNLİKLERİN DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİNDEKİ BAŞARILARINA VE TUTUMLARINA ETKİSİ Küçüker (Tunçer), Yadikar Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali Eryılmaz Eylül 2004, 133 sayfa Bu araştırma, rol-yapma öğrenme yöntemine göre hazırlanan etkinliklerin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin basit elektrik devrelerindeki başarılarına ve tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma da, rol-yapma öğrenme tekniğine göre elektrik devreleri için etkinlikler ve elektrik devreleri konusundaki basanlarım ölçmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmaya ek olarak öğrencilerin fizik dersine karşı tutumlarına belirlemek amacıyla Elektrik Devreleri Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Çalışma, 2003-2004 öğretim yılı ilkbahar döneminde Acıpayam ilçesinde yer alan bir devlet lisesinde gerçekleştirildi. Çalışmada 2 fizik öğretmenin 4 sınıfından toplam 109 tane (51 kız, 53 erkek) 9. sımf öğrencisi yer almıştır. Her iki fizik öğretmenin birer sımfı deney grubu olarak belirlenip rol-yapma öğrenme tekniğine göre hazırlanmış etkinliklerle desteklenmiş öğrenin görürken, diğer sınıfları kontrol grubu olarak belirlenip geleneksel öğretim yöntemi ile konular işlenmiştir. Her iki fizik öğretmeni, rol-yapma tekniği öğrenme yöntemine göre hazırlanan etkinlikleri nasıl uygulayacağı hakkında çalışma başlamadan önce bilgilendirildi. Elektrik Devreleri (Fizik Tutum) Ölçeği ve Fizik Başarı Testi her iki gruba, iki farklı öğretim vıyönteminin etkisini karşılaştırmak için, ön test ve üç haftalık bir öğretim sonunda da son test olarak uygulanmıştır. Veriler, Fizik Basan Testi ve Fizik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları betimsel analiz tekniği ve hipotez test etme metodu kullanılmıştır. Çalışmanın son test verileri MANCOVA istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlan rol-yapma öğrenme tekniğinin geleneksel öğrenme tekniğine göre öğrencilerin basan açısından daha fazla etkili olduğunu, ama öğrencilerin fizik dersine yönelik tutumlan açısından kontrol ve deney gruplan arasında anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF ACTIVITIES BASED ON ROLE-PLAY ON NINTH GRADE STUDENTS' ACHIEVEMENT AND ATTITUDES TOWARDS SIMPLE ELECTRIC CIRCUITS Küçüker (Tunçer), Yadikar M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Eryılmaz September 2004, 133 pages This study intented to investigate the effects of activities based on role-play on ninth grade students' achievement and attitudes at simple electric circuits. In this study, Physics Achievement Test was developed to evaluate students' achievement on simple electric circuits and role-play activities about simple electric circuits were prepared. In addition, Physics Attitude Scale was administered to explore students' attitude towards physics. The present study was conducted at one of the high schools in Acıpayam during 2003-2004 Spring Semester with a total number of 104 (51 female and 53 male) 9 students from four classes of two physics teachers. One class of each physics teacher was assigned as experimental and instructed by role-play activities on the other hand the other classes of each physics teacher was as control group and instructed by traditional method. The teachers were trained for how to implement role-play activities in the class before the study began. Physics Attitude Scale and Physics Achievement Tests were applied twice as a pre-test and after a three-week treatment period as a post-test to both groups to assess and compare the effectiveness of two different types of teaching; role-play versus traditional teaching method. Data were collected utilizing Physics Achievement Test and Physics Attitude Scale. Data of this study were analyzed utilizing descriptive and inferential statistics. IVThe scores of the post-tests were analyzed by statistical techniques of Multivariate Analyses of Co variance (MANCOVA). Experimental group compared to control group tended to favor a significant difference in the achievement. However the statistical analysis failed to show any significant differences between the experimental and control groups' attitude towards physics at simple electric circuits.