Eight grade students' perceptions of their science learning environment and teachers' interpersonal behavior
Sekizinci sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersi öğrenme ortamı ve öğretmen içsel davranış özelliklerini algılamaları
- Tez No: 153139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme ortamı, öğretmen içsel özellikleri, basan, tutum, öğretmen ve öğrenci cinsiyeti, Learning environment, teacher interpersonal behavior, achievement, attitudes, student and teacher gender. v
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Öz SEKİZİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLGİSİ DERSİ ÖĞRENME ORTAMI VE ÖĞRETMEN İÇSEL DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİNİ ALGILAMALARI RAKICI, Nazan Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Jale ÇAKIROĞLU Eylül 2004, 141 sayfa Bu çalışmanın amacı, sekizinci sınıf öğrencilerinin sınıf öğrenme ortamını ve öğretmenin içsel özelliklerini algılamaları ve bunların öğrenci başarısı ve derse olan tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak, öğretmen etkileşim anketi, bu sınıfta neler oluyor anketi ve fen bilgisi tutum anketikullanılmıştır. Bu çalışma, Yenimahalle İlçesinden seçilen 5 okuldaki 722 öğrenciye 2003-2004 eğitim yılının 2. döneminde uygulanmıştır. Toplanan veriler varyans analizi (ANOVA), çok yönlü varyans analizi (MANOVA), basit ilişki analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, sekizinci sınıf öğrencilerin fen bilgisi dersi öğrenme ortamını genelde olumlu olarak algıladıklarım göstermiştir. Öğrenci-öğretmen etkileşimi açısından öğrenciler, öğretmenlerinin zıt (belirsiz, memnuniyetsiz, ve katı / disiplinli) davranışlardan ziyade işbirlikçi (liderlik, yardımcı / arkadaşça ve anlayışlı) davranışlar gösterdikleri sonucuna varmışlardır. Analizler, öğrencilerin sınıf ortamını (öğrenme ortamı ve öğretmen içsel özellikleri) algılaması, öğrenci başarısı ve fen dersine yönelik tutumu arasında bir korelasyon olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kız öğrencilerin sınıf ortamım ve öğretmen içsel özelliklerini erkek öğrencilerden daha olumlu olarak algıladıkları gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, öğrenciler, erkek öğretmenlerin sınıf öğrenme ortamının bayan öğretmenlerinkinden daha işbirlikçi olduğunu ve erkek öğretmenleri bayan öğretmenlere göre daha sert görmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EIGHT GRADE STUDENTS' PERCEPTIONS OF THEIR SCIENCE LEARNING ENVIRONMENT AND TEACHERS' INTERPERSONAL BEHAVIOR RAKICI, Nazan M.S., Department of Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Jale ÇAKIRO?LU September 2004, 141 pages This study aimed to explore the students perceptions of science learning environment and teachers' interpersonal behavior, and the relationships of these with students' cognitive and affective outcomes. In this study, the Questionnaire on Teacher Interaction (QTI), the What is Happening In This Class (WIHIC) questionnaire and the Science Attitude scale were used as measuring instruments. ivThis study was conducted in conveniently selected 5 schools throughout the Yenimahalle district of Ankara with a total of 722 eighth grade students in the second term of 2003-2004 semester. Data obtained from the administration of the measuring instruments were analyzed by using the analysis of variance (ANOVA), multivariate analysis of variance (MANOVA), multiple regression, bivariate correlations and multiple regression. Results indicated that the students generally perceived a positive science classroom learning environment in Turkey. Students perceived that their teachers displayed cooperative behaviors (leadership, helping / friendly, and understanding) rather than opposition behaviors (uncertain, dissatisfied, and strict) in terms of interaction with them. In addition, analysis indicated that there is relationship between students perceptions of classroom environment (learning environment and teacher interpersonal behavior) and students' cognitive and affective outcomes. Moreover, data indicated that girls rated their learning environment and teacher interpersonal behavior more favorably than do boys. Lastly, students viewed science learning environment of their male teachers' classes more cooperative than female teachers' classes and students rated their male teachers that display more strict behavior than female teachers.