A structural equation modeling study: Factors affecting science achievement based on OBBS-2002 across grade levels and school types
Bir yapısal denklem modellemesi çalışması: ÖBBS-2002 verilerine dayalı olarak sınıf düzeyleri olarak okul türlerine göre fen başarısını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 153137
  2. Yazar: İLKER KALENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Başarısını Etkileyen Faktörler, Yapısal Denklem Modellemesi, ÖBBS-2002, Sınıf Düzeyleri ve Okul Türlerine Göre Karşılaştırma, Factors Affecting Science Achievement, Structural Equation Modeling, OBBS-2002, Comparison across Grade Levels and School Types
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Öz BİR YAPISAL DENKLEM MODELLEMESİ ÇALIŞMASI: ÖBBS-2002 VERİLERİNE DAYALI OLARAK SINIF DÜZEYLERİ VE OKUL TÜRLERİNE GÖRE FEN BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER KALENDER, İlker Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Eylül 2004, 180 sayfa Bu çalışmada öğrencilerin fen başarılarını etkileyen faktörlerin Öğrenci Başarısının Belirlenmesi Çalışması - 2002 (ÖBBS) verilerine dayalı olarak modellemesi yapılmıştır. Önce temel bileşenler analizi kullanılarak, öğrenci anketlerinin ve fen basan testlerinin boyutları ortaya çıkartılmıştır. Öğrenci anketinin boyutlarından oluşturulan, sosyoekonomik düzey, öğrenci ve öğretmen merkezli etkinlikler, özel ders, deney/teknolojik araç-gereç kullanma ile ilgi ve basan algısı örtük değişkenleri çalışmaya dahil edilmiştir. Daha sonra, öğrencilerin fen başarısını etkileyen faktörler için bir referans model öne sürülmüş ve bu model üç sınıf düzeyinde (6, 7, 8) ve üç okul türünde (devlet, yatılı ve özel) test edilip karşılaştırmalar yapılmıştır. LISREL 8.30 kullanılarak gerçekleştirilen yapısal denklem modellemesi sonucunda şu bulgular elde edilmiştir: Sosyoekonomik düzey tüm sınıf düzeyleri için güçlü bir etkiye sahiptir. Öğretmen merkezli etkinlikler fen başarısı üzerinde genellikle başarısı üzerinde olumlu etkiye sahipken, öğrenci merkezli etkinlikler olumsuz bir etki vıgöstermektedir. Öğretmen merkezli etkinliklerin başarı ve ilgi algısı üzerindeki etkileri yaklaşık olarak fen başarısındaki etkileri kadar yüksektir. Devlet okulları ve yatılı okullar için öğretmen merkezli etkinliklerin fen başarısı üzerindeki doğrudan etkisi anlamlı çıkmazken, dolaylı etkileri bu etkiyi güçlendirmektedir. Deney/teknolojik araç- gereç kullanımının başarı ve ilgi algısı üzerindeki doğrudan etkisi tüm sınıf düzeyleri ve devlet okulları hariç tüm okul türlerinde olumsuz yöndedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STRUCTURAL EQUATION MODELING STUDY: FACTORS AFFECTING SCIENCE ACHIEVEMENT BASED ON OBBS-2002 ACROSS GRADE LEVELS AND SCHOOL TYPES KALENDER, İlker M.S., Department of Secondary Sciences and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu September 2004, 180 pages In this study, factors that affect students' science achievement were modeled based on the data which was obtained from Study for Determination of Student Achievement - 2002 (Öğrenci Basarisinin Belirlenmesi Calismasi - OBBS). First, using principle components analysis technique, dimensions of the student questionnaires and science achievement tests were found out. Using these dimensions for student questionnaires, latent variables socioeconomic status, student-centered activities, teacher-centered activities, private tutoring, experiments/technological material usage, and perception of interest and success were selected to be included in this study. Then, a reference model was proposed for factors affecting students' science achievement. Lastly, this reference model was tested across three grade levels (6th, 7th, and 8th) and three school types (state, boarding, and private) and comparisons among them were made. IVAs a result of modeling which was conducted by structural equation modeling technique (SEM) using LISREL 8.30, the study yielded the followings: Socioeconomic status has a strong effect on science achievement for all grade levels investigated. While teacher-centered activities generally affect students' science achievement in a positive way, student-centered activities show a negative effect. Teacher-centered activities affect perception of interest and success as much as nearly they do for science achievement. Direct effect of teacher-centered activities is not significant for state and boarding schools, but their indirect effects strengthen the effect of teacher-centered activities on science achievement. Effect of experiments and technological material on perception of interest and success is negative for all grade levels and school types, except state schools in which it is positive.