Experimental design with short-tailed and long-tailed symmetric error distributions
Kısa ve uzun kuyruklu simetrik dağılıma sahip hata terimi ile deneysel tasarım
- Tez No: 153156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN AKKAYA, PROF. DR. MOTİ LAL TİKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Deneysel tasarım, Normal olmayan dağılımlar, Genelleştirilmiş Sekant Hiperbolik, Uyarlanmış en çok olabilirlik, Güçlülük, Experimental design, Non-normality, Generalized Secant Hyperbolic, Modified Maximum Likelihood, Robustness. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz KISA VE UZUN KUYRUKLU SİMETRİK DAĞILIMA SAHİP HATA TERİMİ İLE DENEYSEL TASARIM Yılmaz, Yıldız Elif Yüksek Lisans, İstatistik Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ayşen (Dener) Akkaya Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Moti Lal Tiku Temmuz 2004, 109 sayfa Tek ve çift yönlü bölümlendirilmiş deneysel tasarım modellerinde dengeli ve dengesiz durumlar için hata terimlerinin Genelleştirilmiş Sekant Hiperbolik dağılımına sahip olması durumu düşünülmüştür. Uyarlanmış en çok olabilirlik metodu ile ana etkiler ve etkileşimler için etkin ve sağlam tahmin ediciler elde edilmiştir. Ana etkiler veya etkileşimler arasında fark olup olmadığını test eden, normal teorideki F istatistiklerine benzer test istatistikleri ve işlemlerin doğrusal bağıntılarını test eden istatistikler tanımlanmıştır. Uyarlanmış en çok olabilirlik metodu ile bulunan tahmin edicilere dayanan test istatistiklerinin etkin ve sağlam oldukları gösterilmiştir. Elde edilen yöntembilim hata terimlerinin özdeş olmadığı duruma genelleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL DESIGN WITH SHORT-TAILED AND LONG-TAILED SYMMETRIC ERROR DISTRIBUTIONS Yılmaz, Yıldız Elif M.S., Department of Statistics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ayşen (Dener) Akkaya Co-Supervisor: Prof. Dr. Moti Lai Tiku July 2004, 109 pages One-way and two-way classification models in experimental design for both balanced and unbalanced cases are considered when the errors have Generalized Secant Hyperbolic distribution. Efficient and robust estimators for main and interaction effects are obtained by using the modified maximum likelihood estimation (MML) technique. The test statistics analogous to the normal-theory F statistics are defined to test main and interaction effects and a test statistic for testing linear contrasts is defined. It is shown that test statistics based on MML estimators are efficient and robust. The methodogy obtained is also generalized to situations where the error distributions from block to block are non-identical.