Geographical information systems based microzonation map of Eskişehir downtown area
Eskişehir yerleşim merkezi için coğrafi bilgi sistemleri tabanlı mikrobölgeleme haritası
- Tez No: 153167
- Danışmanlar: PROF.DR. CAN AYDAY, PROF.DR. VEDAT DOYURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoteknik Mikrobölgeleme Haritası, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Çok ölçütlü Karar Analizi, Analitik Hierarşi İşlemi, Eskişehir, Geotechnical Microzonation Map, Geographical Information Systems, Multicriteria Decision Analysis, Analytical Hierarchical Process, Eskişehir
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
öz ESKİŞEHİR YERLEŞİM MERKEZİ İÇİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TABANLI MİKROBÖLGELEME HARİTASI Kolat, Çağıl Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vedat Doyuran Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Can Ayday Ağustos 2004, 94 sayfa Bu çalışmanın amacı, Eskişehir yerleşim merkezi için yerleşime uygunluk amacıyla jeoteknik mikrobölgeleme haritasının hazırlanmasıdır. Bu çalışma kapsamında, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı Çok Ölçütlü Karar Analizi (ÇÖKA) kullanılmıştır. Bu uygulamada eğim, sel, zemin türü, yeraltı su seviyesi derinliği, şişme potansiyeli ve sıvılaşma potansiyeli katmanları hazırlanmıştır. Her katmana ve her katmanın içindeki sınıflara birer ağırlık değeri verilmiştir. Bu değerler verilirken Basit Ağırlıklı Toplama (BAT) ve Analitik Hierarşi işlemi (AHİ) kullanılmış ve bu yöntemlerin sonucu olarak iki jeoteknik mikrobölgeleme haritası üretilmiştir. İnceleme alanında yerleşime uygunluk yönünden (1) Yerleşime uygun alanlar; (2) önlemli alanlar; (3) Ayrıntılı jeoteknik etüt gerektiren alanlar olmak üzere üç bölge belirlenmiştir. Söz konusu yöntemler kullanılarak hazırlanan haritaların birbirleriyle uyumlu olduğu saptanmıştır. AHİ yöntemi kullanılarak üretilen jeoteknik mikrobölgeleme haritası, çalışma alanının nihai mikrobölgeleme haritası olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS BASED MICROZONATION MAP OF ESKİŞEHİR DOWNTOWN AREA Kolat, Çağıl M. Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Vedat Doyuran Co-Supervisor: Prof. Dr. Can Ayday August 2004, 94 pages The purpose of this study is to prepare a geotechnical microzonation map regarding the suitability of the residential areas in Eskişehir downtown area. In order to obtain the microzonation map, Geographical Information Systems (GIS) based Multicriteria Decision Analysis (MCDA) is used. For this analysis, the slope, flood susceptibility, soil, depth to groundwater table, swelling potential and liquefaction potential layers are prepared. The weight values to the layers and rank values to the classes of each layer are assigned by applying Simple Additive Weighting (SAW) and Analytical Hierarchical Process (AHP) methods. Two geotechnical microzonation maps are obtained as outputs of these methods. The study area is categorized into three different zones regarding the foundation suitability of residential areas as: (1) Areas suitable for settlement; (2) Provisional settlement areas; (3) Areas requiring detailed geotechnical investigations. The maps prepared using SAW and AHP methods are found to be consistent with each other. The geotechnical microzonation map prepared using AHP method is recommended as the final map of the study area.