Investigation of the safe and sustainable yields for the sandy complex aquifer system in Ergene river basin
Ergene havzası kumlu komplex akifer sisteminin emniyetli ve sürdürülebilir verimlerinin araştırılması
  1. Tez No: 153171
  2. Yazar: ŞEBNEM ÖKTEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ergene Havzası, kalibrasyon, yeraltısuyu yönetimi, emniyetli verim, sürdürülebilir verim vıı, Ergene River Basin, calibration, groundwater management, safe yield, sustainable yield
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz ERGENE HAVZASI KUMLU KOMPLEKS AKÎFER SİSTEMİNİN EMNİYETLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR VERİMLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ökten, Şebnem Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil Temmuz 2004, 155 sayfa Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin kuzeybatısındaki Ergene havzası yeraltısuyu kaynaklarının emniyetli ve sürdürülebilir geliştirilmesini ve işletilmesini sağlamaktır. Havzadaki en yaygm ve üretime en uygun akifer olan Kumlu Kompleks akiferin sayısal yeraltısuyu modeli oluşturulmuştur. Yaklaşık 5900 hücreden oluşan Sonlu Farklar Akım Modeli akiferdeki kararlı ve kararsız akımı benzeştirmesi için kullanılmıştır. Model kalibrasyonu 1970 yılının Ocak aymda saha koşullarında gözlenen su seviyeleri ile yapılan kararlı akım koşullarında kalibrasyon ve bunu izleyen Ocak 1970- Aralık 2000 döneminde gözlenen su seviyeleri ile yapılan kararsız akım koşullarında kalibrasyon olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkan model Ocak 2001 ve Aralık 2030 yıllan arasım kapsayacak şekilde 30 yıllık bir planlama dönemi göz önüne alınarak akifer sisteminin çeşitli pompaj koşullan altodaki tepkisini belirlemek ve alternatif vıyeraltısuyu yönetim senaryoları kurulması için kullanılmıştır. Planlama dönemi için toplam sekiz yönetim senaryosu kararsız akım koşullan altında kurulmuş ve sonuçlar akiferin emniyetli ve sürdürülebilir verimlerinin belirlenmesinde kullamlmıştrr. Değiş-tokuş eğrisi şeklinde sunulmuş olan sonuçlar, günümüzdeki pompaj koşullarının akiferin emniyetli ve sürdürülebilir verinılerinin üstünde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE SAFE AND SUSTAINABLE YIELDS FOR THE SANDY COMPLEX AQUIFER SYSTEM IN ERGENE RIVER BASIN Ökten, Şebnem M. S., Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil July 2004, 155 pages This study aims to determine the safe and sustainable development and management of groundwater resources in Ergene River Basin located in northwestern Turkey. A numerical groundwater model was developed for the Sandy Complex aquifer, which is the most productive and the most widespread aquifer in the basin. The finite difference model with 5900 cells was used to represent the steady and unsteady flow in the aquifer. The model was calibrated in two steps: a steady state calibration by using the observed groundwater levels of January 1970, followed by a transient calibration by using the observed groundwater levels for the period of January 1970 and December 2000. The resulting model was used to develop groundwater pumping scenarios in order to predict the changes in the aquifer system under a set of different pumpage conditions for a planning period of 30 years between January 2001 and December 2030. A total of eight pumping scenarios were IVdeveloped under transient flow conditions for the planning period and the results were evaluated to determine the safe and sustainable yields of the aquifer. The results, presented in the form of a trade-off curve, demonstrate that the continuation of the present pumping rates exceeds both the safe and the sustainable yields of the aquifer system.