Some observations on the seismic behaviour of traditional timber structures in Turkey
Türkiye'deki geleneksel ahşap yapıların depreme ilişkin davranışları üzerine bazı gözlemler
- Tez No: 153172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ahşabın Özellikleri, Geleneksel Ahşap Binalar, Ahşap Yapıların Depreme ilişkin Davranışları, Hımış ve Bağdadi Yapılar, Characteristics of Timber, Traditional Timber Buildings, Seismic Behaviour of Timber Structures, Hums and Bağdadi Type Structures. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DEKİ GELENEKSEL AHŞAP YAPILARIN DEPREME İLİŞKİN DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER ER AKAN, ASLI Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Ünay Haziran 2004, 108 sayfa Bu tez Türkiye'deki geleneksel ahşap yapıların yanal yükler altındaki davranışını araştırmaktadır. Ahşap iskeletli evler Anadolu'da yaşayan insanların kültürel mirasının bir ürünüdür. Bu yapılar tarih boyunca depremlerde iyi bir performans sergilemişlerdir. Sonuç olarak bu çalışma bilgisayar destekli modellemelerin yardımı ile geleneksel ahşap binaların depreme ilişkin davranışını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu tezde ahşabın genel özellikleri incelenmekte, deprem kısaca tanımlanmakta, depremin binalar üzerindeki etkisi tartışılmakta, geleneksel Türk ahşap binalarının depreme karşı performanslarının güncel bilgileri sunulmakta ve bu yapıların depremdeki davranışlarım daha iyi anlayabilmek için SAP2000 kullanarak sismik davranışları gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME OBSERVATIONS ON THE SEISMIC BEHAVIOUR OF TRADITIONAL TIMBER STRUCTURES IN TURKEY ER AKAN, ASLI Ms., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Ünay June 2004, 108 pages This thesis is about behaviour of traditional timber structures under lateral loads in Turkey. The timber-framed houses are the products of cultural heritage of people who live in Anatolia. These structures have performed well in earthquakes throughout the history. As a result, this study intends to present the observations on the seismic behaviours of traditional timber buildings with the help of computer-generated models, hi this thesis, the general characteristics of timber are examined, the earthquake problem is briefly introduced, its effects on buildings are discussed, current knowledge on the earthquake performance of traditional Turkish timber buildings is presented, and their seismic behaviours are shown by using SAP2000 to help to better understand their behaviours in an earthquake.