Numerical investigation of incompressible flow in grooved channels-heat transfer enhancement by self sustained oscillations
Oyuklu kanallarda sıkıştırılamaz akışın nümerik olarak incelenmesi-kendi kendini devam ettiren salınımlarla ısı transferinin arttırılması
  1. Tez No: 153173
  2. Yazar: AKİF TÜRKER GÜRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zorlanmış Konveksiyon, kendi kendim devam ettiren salınımlar, oyuk kanallar, paralel plakalar. vı, Forced convection, self-sustained oscillations, grooved channels, parallel plates IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz OYUKLU KANALLARDA SIKIŞTIRILAMAZ AKIŞIN NÜMERİK OLARAK İNCELENMESİ -KENDİ KENDİNİ DEVAM ETTİREN SALINIMLARLA ISI TRANSFERİNİN ARTTIRILMASI GURER, A. Türker Doktora Tezi, Makina Mühendisliği Bölmfi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hafit Yüncü Mart 2004, 133 sayfa Bu çalışmada, üzerlerinde ısı üreten cipler bulunan iki boyutlu bir kart paketinin zorlanmış konveksiyon yoluyla soğutulması incelenmiştir. Çalışmanın esas amacı, sabit basınç kaybı altında, belli bir hacime yerleştirilmiş kartların tolere edilebilen en yüksek çalışma sıcaklığım sağlayan optimum kart uzaklığının ve buna karşılık gelen maksimum ısı transfer hızının bulunmasıdır. Laminer ve türbülans akışlar için sabit ısı akısı ve sabit yüzey sıcaklığı sınır şartlan incelenmiştir. Denklemler sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Çözüm sırasında Ansys-Flotran Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği kodundan faydalanılmıştır.Çözüm yaklaşımı ve sonuçlar, literatürdeki deneysel ve nümerik çözümlerle karşılaştırılmıştır [1]. Sonuçlar laminer ve türbülans akış için ikiye ayrılmıştır. Laminer akış çözümleri literatürdeki denklemlere çip aralığının etkisini de ekleyerek, mevcut denklemleri iyileştirmiştir. Türbülans akış sonuçlan üzerlerinde münferit ısı kaynakları olan plakalar arasındaki türbülans akış için komple bir çözüm sunması açısından bu konuda literatürde ilktir. Bunun yanı sıra, plaka aralıkları ve maksimum ısı transfer hızı cipler arası mesafenin etkisi de göz önünde bulundurularak optimize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL INVESTIGATION OF INCOMPRESSIBLE FLOW IN GROOVED CHANNELS-HEAT TRANSFER ENHANCEMENT BY SELF SUSTAINED OSCILLATIONS GÜRER, A. Türker Ph. D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit Yüncü March 2004, 133 pages In this study, forced convection cooling of package of 2-D parallel boards with heat generating chips is investigated. The main objective of this study is to determine the optimal board-to-board spacing to maintain the temperature of the components below the allowable temperature limit and maximize the rate of heat transfer from parallel heat generating boards cooled by forced convection under constant pressure drop across the package. Constant heat flux and constant wall temperature boundary conditions on the chips are applied for laminar and turbulent flows. mFinite elements method is used to solve the governing continuity, momentum and energy equations. Ansys-Flotran computational fluid dynamics solver is utilized to obtain the numerical results. The solution approach and results are compared with the experimental, numerical and theoretical results in the literature [1]. The results are presented for both the laminar and turbulent flows. Laminar flow results improve existing relations in the literature. It introduces the effect of chip spacing on the optimum board spacing and corresponding maximum heat transfer. Turbulent flow results are original in the sense that a complete solution of turbulent flow through the boards with discrete heat sources with constant temperature and constant heat flux boundary conditions are obtained for the first time. Moreover, optimization of board-to-board spacing and maximum heat transfer rate is introduced, including the effects of chip spacing.