Supercritical carbon dioxide extraction of apricot kernel oil
Kayısı çekirdği yağının süperkritik karbondioksitle ekstraksiyonu
  1. Tez No: 153182
  2. Yazar: SAMİ GÖKHAN ÖZKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YENER, PROF. DR. LEVENT BAYINDIRLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı çekirdeği yağı, süperkritik karbon dioksit, ekstraksiyon, kütle aktarımı, Tepki Yüzey Metodu. vııı, Apricot kernel oil, supercritical carbon dioxide, extraction, mass transfer, Response Surface Methodology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞININ SUPERKR1TIK KARBONDİOKSİTLE EKSTRAKSİYONU ÖZKAL, Sami Gökhan Doktora, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Esra YENER Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent BAYINDIRLI Mart 2004, 138 sayfa Bu araştırmada kayısı {Prunus armeniaca L.) çekirdeği yağının süperkritik karbon dioksit (SC-CO2) içerisindeki çözünürlüğü ve ekstraksiyon verimine süreç parametrelerinin (parçacık boyutu, çözücü akış hızı, basınç, sıcaklık ve ek çözücü (etanol) konsantrasyonunun etkilerinin belirlenmesi ile yağın fraksiyonlarına ayrılması olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır.Kayısı çekirdeği yağının çözünürlüğün, basınçtaki yükselmeyle arttığı, sıcaklıktaki yükselmeyle ise 200 ile 300 bar arasında olduğu belirlenen kesişme basıncının üzerindeki basınçlarda arttığı bu basıncın altında ise azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca, elde edilen sonuçlar için uygun modeller oluşturulmuştur. Kayısı çekirdeği yağının ekstraksiyonu hızlı ve yavaş ekstraksiyon bölgeleri olarak iki ana bölgeye ayrılmıştır. Yağ miktarının çoğunluğunun hızlı ekstraksiyon bölgesinde ekstrakte edildiği ve yavaş ekstraksiyon bölgesinde elde edilen yağ miktarının ihmal edilebilecek düzeyde az olduğu saptanmıştır. Parçacık boyutu küçüldükçe ekstraksiyon veriminin arttığı ve parçacık çapının 0.425 mm'nin altına düşürülmesiyle çekirdekteki toplam yağ miktarının % 99'unun alınabileceği belirlenmiştir. Akış hızı, basınç, sıcaklık ve etanol ilavesindeki artışın ekstraksiyon hızını artırdığı saptanmıştır. Akışkan fazdaki kütle aktarım katsayısının 0,6 ile 3,7 /dakika arasında değiştiği belirlenirken, katı fazdaki kütle aktarım katsayısının 0,00009 ile 0,00048 /dakika arasında değiştiği saptanmıştır. Parçacık çapı 0,85 mm'den küçük örneklerin 15 dakika ekstraksiyonu sonucu elde edilen verim değerleri Tepki Yüzey Metodu kullanılarak, çözücü akış hızı, basınç, sıcaklık ve ek çözücü konsantrasyonunun bir fonksiyonu olarak ifade edilmiştir. Elde edilen model denkleminden ekstraksiyon veriminin en yüksek değeri 4 g/dak VIIakış hızı, 60 °C, 450 bar ve % 3 ethanol ilavesi şartlarında yaklaşık 0.26 g yağ/g çekirdek olarak saptanmıştır. Ayrıca, kayısı çekirdeği yağını önemli seviyelerde fraksiyonlarına ayrılmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUPERCRITICAL CARBON DIOXIDE EXTRACTION OF APRICOT KERNEL OIL ÖZKAL, Sami Gökhan Ph.D., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Esra YENER Co-Supervisor: Prof. Dr. Levent BAYINDIRLI March 2004, 138 pages The purpose of this research was to determine the solubility of apricot (Primus armeniaca L.) oil in supercritical carbon dioxide (SC-C02), effects of parameters (particle size, solvent flow rate, pressure, temperature and co-solvent (ethanol) concentration) on extraction yield and to investigate the possibility of fractionation. illSolubility, increased with pressure and increased with temperature above the crossover pressure, which was found between 200 and 300 bar, and decreased with temperature below the crossover pressure. Appropriate models were fitted to data. Extraction of apricot kernel oil occurred in two extraction periods as fast and slow extraction periods. Most of the oil was extracted in the fast extraction period and the oil recovered in the slow extraction period was negligible. Extraction yield increased with decrease in particle size and recovery of more than 99 % of the oil was possible if particle diameter decreased below 0.425 mm. Extraction rate increased with increase in flow rate, pressure, temperature and ethanol concentration. The volume mass transfer coefficient in the fluid phase changed between 0.6 and 3.7 /min, whereas the volume mass transfer coefficient in the solid phase changed between 0.00009 and 0.00048 /min. Extraction yield at 15 min for particle diameter smaller than 0.85 mm was formulated as a function of solvent flow rate, pressure, temperature, and ethanol concentration by using Response Surface Methodology. According to the model yield was highest (0.26 g /g) at 4 g/min flow rate, 60 °C, 450 bar and 3 % ethanol concentration. Fractionation was not possible at significant levels.