Urban compactness: A study of Ankara urban form
Kentsel derişiklik: Ankara kent formu çalışması
- Tez No: 153183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY, YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent Formu, Kentsel Derişiklik, Sürdürülebilir Kentsel Gelişim, Derişik Kent, Merkezcillik/Dışsaltçıllık, Kentselcilik / Karşı-kentselcilik, Ankara Kent Formu vıı, Urban Form, Urban Compactness, Sustainable Urban Development, Compact City, Centrism/Decentrism, Urbanism/Disurbanism, Urban Form of Ankara
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
oz KENTSEL DERİŞİKLİK: Ankara Kent Formu Çalışması ÇALIŞKAN, Olgu Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan GÜNAY Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Adnan BARLAS Temmuz 2004, 231 sayfa Sürdürülebilir kentsel gelişim, günümüz planlama yazınında, sürdürülebilir kent formu kavramı ile birlikte anılmaya başlanmıştır. Bunun temel nedeni, kentsel gelecek için ideal bir fiziksel gelişim şemasını geniş bir çerçevede tanımlama gereksinimidir. Bununla birlikte, kentsel planlamanın operasyonel yanı, ideal tiplemelerin ötesinde somut tasanm kodlamasına gerek duymaktadır. Bu noktada kentsel derişiklik* kavramı ve Derişik Kent düşüncesi gündeme gelmektedir. Yaklaşık son on yıldır, derişik kent modeli ve onun türevleri sürdürülebilir kent formu ilkörnekleri olarak birçok gelişmiş ülkede olumlanarak sunulmaktadırlar. Bunların nostaljik bir metafor mu - özellikle Avrupa kentinin tarihselliğine gönderme yapan- yoksa birer kent mühendisliği çözümü olarak mı sunulduğu tartışma götüren bir konu halini gelmiştir. Derişik kentler düşünesi batı şehirciliğinde karşı karşı-kentselci bir süreç olan kentsel yayınım ve altkentleşmeye bir tepki olarak ortaya çıkarken; gelişmekte olan ülke kentleri için geçerliliği sorgu konusudur. Türkçe yazında 'kompaktlık' kavramı genel olarak 'yoğunluk' terimi ile açıklanmaktadır. Ancak, yoğunluk kompaktlığm bileşenlerinden yalnızca biridir ve tek başına yeterli bir açıklama düzeyine sahip değildir. Bu nedenle, kavramın 'sık', 'bütüncül', 'yekpare' ve 'bağdaşık' kavramları ile desteklenmesi gerektiği düşüncesiyle sözlük anlamı“mütemerkiz, mütekasif, konsantre, seyreltik karşıtı”olan Türkçe kökenli 'derişiklik' terimi kompaktlık terimi yerine tercih edilmiştir. Sözcüğün kökeni 'derişmek' olup“bir nokta dolayında toplanmak, temerküz etmek”anlamındadır. Bkz. Dil Derneği, 1998 Türkçe Sözlük- 1, Ankara, sf. 325 vıBu çalışmanın temel güdülenmesi, kentsel derişikliğin gelişmekte olan bir Avrasya ülkesi olan Türkiye özelindeki geçerliliğini ve gerekliliğini sorgulamaktır. Bir gerçeklik ve düşünce olarak kentsel derişikliğin gelişmiş ülkeler bağlamında evrimi ve gelişmekte olan ülkeler için anlamı tanımlandıktan sonra, Ankara kenti görgül çalışmada ele alınmaktadır. Bu çerçevede, Ankara planlama deneyimi ve kent biçiminin dönüşümü, tarihsel süreç içinde ve derişiklik özelinde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN COMPACTNESS: A Study of Ankara Urban Form ÇALIŞKAN, Olgu M.S., Department of City and Regional Planning in Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan GÜNAY Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Adnan BARLAS July 2004, 231 pages Sustainable urban development is mentioned to gether with the concept of urban form in contemporary planning literature. The main reason behind this is a need for determining an ideal physical development scheme and its main principles of urban future in a broad term. Besides, the operational side of urban planning requires a concrete set of design codes in order to transform urban space in both macro and mezzo scale. At this point, the concept of urban compactness and the idea of Compact City have come into the agenda of planning. In the last decade, the model of compact city has become a prototype of sustainable urban form in developed countries. It is also argued whether compact urbanity is a nostalgic metaphor or an engineering solution. It has emerged as a reaction to the negative consequences of urban sprawl and suburbanization as the anti-urbanist urban phenomena in Western geographies. Hence, the relevance of urban compactness should be examined for developing and underdeveloped countries and their settlement structures. The basic motivation of the thesis is to examine the relevance and validity of urban compactness in the case of Turkey as a developing Eurasian country. For this end, the evolution of urban compactness as a fact and an idea in the historical context of developed countries and it's meaning for the developing world; Ankara is examined as a case study by re-reading its planning history and the transformation of its urban form from the point of view of compactness. IV