The transformation of old industrial district of Ankara and political actors
Ankara'nın eski sanayi bölgesinin dönüşümü ve politik aktörler
  1. Tez No: 153181
  2. Yazar: MEHMET SANER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Politik Aktör, Mimari Üretim, Sanayi Bölgesi vıı, Urban Transformation, Political Actor, Architectural Production, Industrial District
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez, Ankara'nın eski sanayi bölgesinin henüz tamamlanmamış olan dönüşümünü inceleyen monografik bir çalışmadır. Çalışma,“tamamlanmamışlığın”nedenlerini araştırırken sürecin içsel dinamikleri ve özellikle de politik aktörlerin katkıları üzerinde yoğunlaşacaktır. Bu çalışmanın amacı, politik aktörlerin kentsel dönüşümlerdeki rollerini ortaya koymak ve mimari üretimin bu süreçlerdeki pozisyonunu değerlendirmektir. Bu değerlendirmenin sonunda, gelecek benzer kentsel dönüşümler için olası yaklaşımlar, politik çerçeveye ve mimari üretimin bu çerçevedeki pozisyonuna özel bir vurgu ile sorgulanacaktır.Maltepe, 19. Yüzyılın sonundan itibaren bir sanayi bölgesi olarak gelişmiş, Cumhuriyet döneminde, dönüşüm için gereklilik ve taleplerinin olduğu 1950lere kadar aynı işlevle hizmet vermiştir. Bölgenin dönüşümü endüstriyel üretim ve endüstriyel servis alanlarında iki ayrı süreç olarak gerçekleşmiştir. Endüstriyel üretim alanı, ortadan kaldırılamayan pratik zorlukların ürettiği direnç mekanizmaları nedeniyle kısmen dönüşebilmiştir. Endüstriyel servis alanının dönüşümü ise, farklı zamanlarda alınan farklı tasarım kararlan nedeniyle tamamlanamamıştır. Genel olarak eski sanayi bölgesinin dönüşümünün tamamlanamamasının nedenleri ya politik aktörlerin yetkin olamayışları, ya da politik aktörler arasında meydana gelen karşıtlıklardır. Mimari üretimin dönüşümdeki pozisyonları, kendi pozisyonları da dönüşümü oluşturan koşullar tarafından tanımlanan politik aktörler tarafından tanımlanmıştır. Koşullar her bir durum için farklı olduğu için, her bir kentsel dönüşümün farklı içsel dinamikleri ve özgünlükleri vardır. Bu yüzden, kentsel dönüşümlere genel politikalar ile yaklaşmak yerine, her bir durum için stratejiler geliştirilmelidir. Bu stratejiler politik aktörleri ve aktör oluşumlarında yer alan mimarları da içermelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a monographic study to examine the transformation of the old industrial district of Ankara, which is yet incomplete. Investigating the significant reasons for its incompleteness, the study will concentrate on the intrinsic dynamics of this process, and particularly on such important contributions of its political actors. The aims of the study are to figure out the roles of political actors in urban transformations, and to evaluate the position of architectural production within such processes. As a consequence of this evaluation, the possible approaches for the similar forthcoming urban transformations will be questioned, with special reference to the political framework and the position of architectural production within the same framework.Maltepe developed as an industrial district since the end of the 19th Century, and served with the same function during the Republican period, until the 1950s when there were necessities and requirements for transformation. The transformation of the district occurred as two distinct processes on industrial production and industrial service areas. The industrial production area remained partially transformed, as a result of resistance mechanisms generated by the unavoidable practical difficulties. The transformation of the industrial service area remained incomplete as a result of varying design decisions at different periods. In general, the incompleteness of the transformation of the old industrial district was reasoned by either the incapability of political actors, or by the confrontations between them. The architectural production in this transformation was defined by the political actors, whose positions were characterized by such circumstances, within which the transformation occurred. Since the circumstances are different in any case, any urban transformation has different intrinsic dynamics and peculiarities in itself. Therefore, rather than approaching the issue of transformation with general policies, the strategies must be developed for each specific case. These strategies would also include the political actors, and the architects who participate in the formation of those political actors.