Undesirable and semi-desirable facility location problems
İstenmeyen yarı-istenen tesis yerleşim problemleri
- Tez No: 153185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KARASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerleşim Problemi, İstenmeyen, Yarı-istenen, Çok Amaçlı Karar Verme, Etkileşimli Yaklaşım, Location, Undesirable, Semi-desirable, Multiobjective Decision Making, Interactive Approach IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZ İSTENMEYEN VE YARI-İSTENEN TESİS YERLEŞİM PROBLEMLERİ Nadirler, Deniz M.S., Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Esra Karasakal Temmuz 2004, 170 sayfa Bu çalışmada, istenmeyen ve yarı istenen tesis yerleşim problemleri, sürekli bir düzlemde, tesisin varolan talep noktalan ile etkileşimi göz önüne alınarak incelenmiştir. Her iki problemde de tesis ve talep noktalan arasındaki uzaklık rektilineer metrik ile ölçülmüştür. İstenmeyen tesis yerleşiminin ele alındığı ilk kısmın amacı, tesisin en yakın talep noktasından uzaklığını en çoklamaktır. Yarı- istenen tesis yerleşiminin ele alındığı ikinci kısımda, ilk probleme, servis maliyetini ölçen ama ilk amaçla çelişen bir amaç eklenmiştir. İlk problemin çözümü için karışık tamsayılı doğrusal bir model kullanılmıştır. Modelin çözüm verimliliğini artırmak amacı ile yeni dal-smır algoritma stratejileri ve sınırlama teknikleri kullanılmıştır. Buna ek olarak, alt ve üst sınırlara dayanan geometrik bir metod önerilmiştir. İki amaçlı problemde, en çok tercih edilen etkin noktanın bulunması için, üç fazlı etkileşimli bir geometrik dal-sınır algoritması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDESIRABLE AND SEMI-DESIRABLE FACILITY LOCATION PROBLEMS Nadirler, Deniz M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Esra Karasakal July 2004, 170 pages In this thesis, single undesirable and semi-desirable facility location problems are analyzed in a continuous planar region considering the interaction between the facility and the existing demand points. In both problems, the distance between the facility and the demand points is measured with the rectilinear metric. The aim in the first part where the location of a pure undesirable facility is considered, is to maximize the distance of the facility from the closest demand point. In the second part, where the location of a semi-desirable facility is considered, a conflicting objective measuring the service cost of the facility is added to the problem of the first part. For the solution of the first problem, a mixed integer programming model is used. In order to increase the solution efficiency of the model, new branch and bound strategies and bounding schemes are suggested. In addition, a geometrical method is presented which is based on upper and lower bounds. For the biobjective problem, a three-phase interactive geometrical branch and bound algorithm is suggested to find the most preferred efficient solution.