Design of a new equipment for sesame seed dehulling
Susam soyma işlemi için yeni bir araç tasarımı
- Tez No: 153189
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Susam tohumu, soyucu, kabuk ayırıcı, akışkan yataklı kurutucu vı, Sesame seed, dehuller, hull separator, fluidized bed dryer IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz SUSAM SOYMA İŞLEMİ İÇİN YENİ BİR ARAÇ TASARIMI Güngör, Uğraş Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Esin Ocak 2004, 89 sayfa Bu çalışmada susam soymak için yeni yöntemler ve işleme aracı tasarımı araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında susamın su çekmesi 20, 30 ve 40°C sıcaklıklarında incelenmiş ve bulguların Peleg denklemiyle açıklanabildiği görülmüştür. İlişkideki ki değişmezinin sıcaklıkla ters orantılı değişmesine karşın sıcaklığın k2' ye etkisi önemsiz olarak bulunmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında sürekli bir helezon besleyici susam soymak için ve iki araç; (1) akışkan yataklı kurutucu, (2) karıştırma, kurutma ve mekanik eleme etkili kabuk ayırıcı tasarlanmıştır. Akışkan yataklı araç kabuklar soyulmadan kuruma yarattığından istenen sonucu vermemiştir.Soyucu ve kabuk ayırıcı kullanılarak % 30.5, 50.4 ve 70.7 nem içerikli (kuru baz) susamlar 420, 840 ve 1150 dev/dak soyucu hızlarında işlenmiştir. Tasarlanan soyucuda tohumların soyulma veriminin nem içeriğine doğrusal olarak bağımlı olduğu, en uygun soyucu hızının 840 dev/dak ve soyulmuş tohum yüzdelerinde 420 ve 1150 dev/dak' daki sonuçlan arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmüştür. Susamın soyucudan birkaç kez geçmesi ile yalnızca soyulmuş tohum yüzdesinin değil, aynı zamanda zarar görmüş tohum yüzdesinin de arttığı bulunmuştur. En fazla soyulmuş tohum yüzdesi dört kez geçiş sonunda % 92.5 olmuştur. Susamın soyma işlemi öncesinde bir enzim çözeltisinde ıslatılması olasılığı bir seçenek olarak araştırılmış ve hacimsel olarak % 0.2'lik Peelzyme-I çözeltisinde 15 dakika ıslatmadan sonra tohumların % 95'inin soyulması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A NEW EQUIPMENT FOR SESAME SEED DEHULLING Güngör, Uğraş M. Sc, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Esin January 2004, 89 pages In this study, new methods and processing equipments for sesame dehulling were investigated. First, water absorption of sesame seed was studied at 20, 30, and 40°C. The data could be modeled using Peleg equation where it was found that the constant k| was inversely related to temperature but the effect of temperature on k2 was negligible. In the second phase of the work a lab scale continuous screw conveyor as dehuller and two equipments, (1) fluidized bed dryer and (2) hull separator to function as agitator, dryer and separator, for hull separation were designed. Fluidized bed unit was unsuccessful as it caused rapid drying of seeds before hulls can be removed. mUsing designed dehuller and hull separator, seeds at 30.5, 50.4 and 70.7 % db moisture contents were processed at dehuller speeds of 420, 840, and 1150 rpm. It was found that the percentage of dehulled seeds was linearly dependent on moisture content, optimal speed of designed dehuller was 840 rpm, and results for the efficiency of dehulling the seeds were significantly the same at 420 and 1 150 rpm. Repeated passes of seeds through dehuller not only increased the efficiency of dehulling but also the percentage of damaged seeds. A dehulling efficiency of about 92.5 % was attained after four passes. The possibility of soaking seeds in an enzyme solution before dehulling was also investigated. By this means, after soaking in 0.2 % (v/v) Peelzyme-I solution for 1 5 min, a dehulling efficiency of 95 % was achieved.