Representing design patterns as super components in component oriented software engineering
Tasarım kalıplarının bileşen tabanlı yazılım mühendisliğinde bileşik bileşen olarak temsil edilmesi
- Tez No: 153212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bileşen Tasarım Örnekleri, Tasarım Örnekleri, Bileşen Yönelimli Yazılım Modelleme Dili, Bileşen Tabanlı Uygulama Geliştirme iv, Component Design Patterns, Design Patterns, Component Oriented Software Modeling Language, Component Based Development m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz TASARIM KALIPLARININ BİLEŞEN TABANLI YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNDE BİLEŞİK BİLEŞEN OLARAK TEMSİL EDİLMESİ Avkaroğullan, Okan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Dr. Ali Hikmet Doğru Ocak 2004, 46 sayfa Yazılım geliştirirken bileşenlerin kullanılmasının kaliteyi ve üretimi arttırdığına yaygın olarak inanılmakta ve bu deneylerle gösterilmiştir. Bu da projelerin bileşenlerle tasarlanabilmesi için grafiksel bir editör ihtiyacı doğurmuştur. Bu amaçla geliştirilmiş bir grafiksel editör bulunmaktadır. Bu editörde özellikle, Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği (BYYM) yaklaşımı desteklenmiştir. Editör, grafiksel modelleme dili BYYMMD'nin uygulanması sayesinde modelleme çalışmalarını kolaylaşürmaktadır. Hem tasarım örnekleri nemde yazılım bileşenleri yazılım geliştirirken önemli bir role sahiptirler. Yazılım bileşenlerinin ve tasarım ömelderinin arasındaki ilişki barizdir. Gerek nesneye yönelik gerekse bileşen yönelimli projelerde tasarım aşamasında tasarım örnekleri sıkça kuHanılmaktadır. Tasarım kalıplan bileşen yönelimli tasarımda gelişmiş bileşenler olarak kullanılabilir. Yazılımı yeniden kullanma, tasarım örnekleri, tasarım örneklerinin bileşen yönelimli tasarımlardaki kullanımı ve bileşen mimarileri bahsedilen yaklaşımın gerekliliğini belirtmek için detaylı olarak incelenmiştir. BYYM modelleme aktivitesi, hedef sistemin yukandan-aşağıya yaklaşımına göre alt parçalarına bölünmesi ile başlar. Daha sonra, parçalar arasındaki arabirimleri tanımlar. Gerektiğinde tasarım örnekleri de üst seviye bileşen olarak tasarımlara eklenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPRESENTING DESIGN PATTERNS AS SUPER COMPONENTS IN COMPONENT ORIENTED SOFTWARE ENGINEERING Avkaroğulları, Okan M. S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Ali Hikmet Doğru January 2004, 46 pages It is widely believed and empirically shown that component reuse improves both the quality and productivity of software development. This brings the necessity of a graphical editor to model the projects by using components. A graphical editor was implemented for the development of Component Oriented software development The editor facilitates modeling efforts through application of the graphical modeling language COSEML. Both design patterns and software components have come to play important roles in software development. The correlation between software components and design patterns is apparent In the design phase of the projects design patterns are used widely both in component and object oriented projects. Design patterns can be used as super components in component-based development. Software reuse, software components, design patterns, use of design patterns in component- based development, and component architectures are studied in details to address the need for the approach. COSE modeling activity starts with the decomposition of the target system into building blocks in a top-down order. Next, interfaces between these blocks are defined. If required design patterns can be added to model as super components.