Biomechanical evaluation of effects of estrogen, selective estrogen receptor modulator drugs and vitamin K2 on osteoporotic bone
Östrojen ve seçici östrojen reseptörü modülatör ilaçların ve K2 vitaminin osteoporotik kemiğe etkilerinin biyomekanik özellikler yönünden değerlendirilmesi
- Tez No: 153211
- Danışmanlar: PROF.DR. RUŞEN GEÇİT, Y.DOÇ.DR. DİLEK KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Kemik Biyomekaniği, Raloksifen, Östrojen Tedavisi, K2 Vitamini, Mekanik Birim Deformasyon vii, Osteoporosis, Bone Biomechanics, Raloxifen, Estrogen Therapy, Vitamin K2, Mechanical Strain
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz ÖSTROJEN VE SEÇİCİ ÖSTROJEN RESEPTÖRÜ MODULATOR İLAÇLARIN VE K2 VİTAMİNİNİN OSTEOPOROTİK KEMİĞE ETKİLERİNİN BİYOMEKANİK ÖZELLİKLER YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Taşçı, Arzu Gül Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Y. Doç. Dr. Dilek Keskin Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ruşen Geçit Eylül 2004, 95 sayfa Bu projede, biyoaktif ajanların tek ve kombine kullanımları sonucunda osteoporotik kemikteki biyomekanik özelliklere etkileri araştırılmaktadır. En yaygın hormon replasman tedavisi (HRT) ajanlarından biri olan östrojen, tek başına ve osteoporoz tedavisinde yaygın olarak kullanılan raloksifen ile beraber kullanılmıştır. Klinikte çok tercih edilmelerine rağmen bu iki ilacın birlikte etkisi klinik veya deneysel olarak daha önce araştırılmamıştır. İki ilacın kemikte agonist göğüs ve rahimde ise antagonist etkide oldukları bilinmektedir. Bu nedenle HRT' de rastlanan yan etkileri engellemek ve osteoporotik kemikte iyileşmeyi arttırmak amacıyla bu ilaçlar kombine olarak uygulanmıştır, ilaçların kemik ve rahimdeki etkileşimlerinin sonuçlarını görmek, kemiğin çatlağa kadarki mekanik davranışını gözlemlemek, birim deformasyon ölçme üniteleri ve eğilme teorisi yardımıyla kemiğin mekanik özelliklerini araştırmak üzere sıçan ovariektomi modeli ile osteoporoz çalışması düzenlenmiştir. VIOsteoporoz tedavisine diğer bir yeni uygulama olarak, VitK2'nin tek başına ve yine raloksifenle kombine kullanımı aynı modelle araştırılmıştır. Yakın zamanda VitK2'nin osteoporoz ve kemik yapışma etkileri konusunda pek çok araştırmalar yapılmış olmasına rağmen, bu vitaminin kemikte yeniden yapılanma ve onarım özellikleri tamamen belirlenememiştir. Projeyle, bu kesinleşmemiş konu hakkında araştırmalara katkıda bulunmak amaçlanmıştır. VitK2 ve raloksifenin birlikte kullanımı da henüz çalışılmamış yeni bir araştırmadır. Mekanik test sonuçlarına göre, Ö+R kombinasyonunun en etkin tedavi olduğu, ve bütün tedavilerin (femurda istatistiksel anlamlı olmamakla beraber) kontrollerden yüksek mekanik özellikleri olduğu görülmüştür. Aynı sonuçlar, tibiada istatistiksel olarak anlamlı elde edilmiştir. VitK2'nin kırılmaya kadarki enerji emiliminin yüksek, orantılı yük ve akma yükü gibi mekaniksel özelliklerde ise diğer gruplardan düşük olduğu gözlenmiştir. Bu sonuç VitK2 nin kemik yapısını değiştirmede özel bir rolü olduğunu ve kemiğin yüksek gerilme koşullarında daha güçlü hale geldiğini göstermektedir. Ancak östrojende olduğu gibi VitK2 ninde raloksifenle beraber kullanımında tek kullanımından daha iyi bir performans sergilediği görülmüştür. Projede ilaç kombinasyon çalışmalarıyla östrojenin rahimde olumsuz etkilerini azaltmak amacına kombinasyonla östrojene göre daha iyi histolojik verilerin elde edilmesiyle ulaşılmıştır. Buna ek olarak birim deformasyon üniteleriyle yapılan deformasyon ölçümünün elastisite modülü gibi bazı mekanik özelikleri hesaplamada teorik modelden daha bilgilendirici olduğu gözlenmiş, kesme etkisinin uygun derinlik/uzunluk ve düzenek boyutları seçilmesi durumunda ihmal edilebileceği gösterilmiştir. Kan örneklerinin biyokimyasal analizleri kemik oluşumunun (ALP aktivitesi) iki kontrolden de fazla olduğunu göstermiştir. Kombinasyonlarda düşük olan ALP aktivitesi en yüksek raloksifen grubunda bulunmuştur. Böylece kombinasyon gruplarında osteoporozdaki kemik onarımının farklı bir mekanizmayla gerçekleştiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOMECHANICAL EVALUATION OF EFFECTS OF ESTROGEN, SELECTIVE ESTROGEN RECEPTOR MODULATOR DRUGS AND VITAMIN K2 ON OSTEOPOROTIC BONE Taşçı, Arzu Gül MSc, Department of Engineering Sciences Supervisor : Assist. Prof. Dr. Dilek Keskin Co-Supervisor: Prof. Dr. M. Ruşen Geçit September 2004, 95 pages In this study different bioactive agents were used to investigate their single and combined effects on biomechanical properties of osteoporotic bone. Estrogen, the most common hormon replacement therapy (HRT) agent, was used in single and combined with raloxifen, a well known osteoporosis drug. Despite their high clinical uses, they have not been tried before, in combination. They act as agonist of each other in bone and antagonist of each other in uterus and mammary glands. Hence it was expected to prevent HRT side effects by using combinations while enhancing the healing on osteoporotic bone. So, the study was designed to see the interaction effects of these two agents on bone and uterus, to observe the mechanical behaviour upto fracture, and to investigate the bone mechanical properties by strain gauges and bending theory with ovariectomized rat model. IVSecond approach to osteoporosis treatment, VitK2 was chosen to be used alone or in combination with raloxifen in same model. Although recent studies mentioned the effects of VitK2 on bone, its rebuilding or repair effect was not completely established. So, VitK2-bone relation was aimed to be clarified with the project. VitK2 raloxifen combination was also a new study, that has not been carried out so far. As a result of mechanical tests, it was found that E+R combination is the most effective treatment. All treatment's were resulted in numerically (though not statistically significant) higher values on femur mechanical properties, and significantly better on tibia compared to the untreated controls. VitK2 performs well in energy absorption upto fracture, but worse in others (PL, YL etc.) compared to other treatments indicating that it plays a specific role in modifying bone structure thus, rendering bone stronger under high stress. However, similar to estrogen case, its combination with raloxifen performs better than its individual administration. With combinations it was aimed to reduce the adverse effects of estrogen on uterus and mammary glands by using raloxifen. This idea appears to be achieved with better histological results of uterus in combinations than estrogen groups. Additionally it was observed that direct strain data obtained by strain gauge experiments can be more informative than theoretical model in calculating modulus of elasticity, and shown that shear contribution can be neglected if depth/span ratio and set up dimensions properly chosen. Biochemical analysis of the blood showed an increment in bone formation (ALP activity) compared to both controls. ALP activity was the highest in R group, which was lower in combinations. Thus existence of a different mechanism in osteoporotic bone repair in combinations was suggested.