Comparative study of the structure of traditional timber housıng in Turkey and Japan
Türkiye ve Japonya'daki geleneksel ahşap evlerin strüktürü üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 153214
  2. Yazar: SATSUKİ MATSUSHİTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN BALAMİR, DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Ahşap Ev, Türkiye ve Japonya, Stütüktünd Düzen, Ahşap İskelet, Oda Boyutu, Ahşap Elemanlar m, Traditional Timber House, Turkey and Japan, Structural Order, Timber Skeleton, Room Size, Timber Components 111
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET TÜRKİYE VE JAPONYA'DAKİ GELENEKSEL AHŞAP EVLERİN STRÛKTÜRÜ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA Matsushita, Satsuki Yüksek Lisans, Yapı Bilimi, Mimarlık Bölümü Danışman: Doç. Dr. Aydan Balamir Yardımcı Danışman: Doç. Dr. Arda Düzgüneş Mart 2004, 113 sayfa Bu tezin başlıca amacı Türkiye ve Japonya'daki geleneksel ahşap evlerin sütrüktürel düzenlerini incelemektir. İki ülkedeki geleneksel ahşap yapıların farklılıklarını ortaya koymak için; ilgili yapılardaki ahşap elemanların mekan içi düzenleri, açıklıkları ve aralıkları incelenerek literatür ve özel hir durum çalışmasına dayanan karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Bu çalışma için Türkiye'nin Safranbolu ilçesinden ve Japonya'nın Gokayama köyün'den toplam 4 tane ev seçilmiştir. Yapılan çalışmanın ışığında aşağıda belirtilmiş olan 2 önemli sonuç ortaya çıkmıştır: İlk olarak, Türkiye'deki örneklerde sütrüktürel düzen odanın boyutuna yönlendirilirken, Japonya'da oda boyutu sütrüktürel düzen tarafından belirlenmektedir. İkinci önemli sonuç; Türkiyedeki geleneksel evlerde mekan boyutu insan vücudu oranlarıyla belirlenirken, Japonya'da bu boyut“ken”ölçü birimi ile şekillenmiştir. Bahsedilen noktaların değerlendirmesi olarak, odalar için gerekli sütrüktürel elemanların sayısı üçüncü bir sonuç olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARATIVE STUDY OF THE STRUCTURE OF TRADITIONAL TIMBER HOUSING IN TURKEY AND JAPAN Matsushita, Satsuki M. Sc. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Balamir Co-Supervisor: Assoc. Prof Dr. Arda Düzgüneş March 2004, 113pages The objective of this thesis was to examine the structural order of traditional timber houses in Turkey and Japan. A comparative analysis, based on literature and a case study was made to establish differences of traditional timber structures in the two countries by examining their spatial organization, spans and pitches of the timber components. Four Houses were chosen for survey from Safranbolu, Turkey and Gokayama, Japan. Following two points were appeared as a conclusion: in Turkey, the structural order was orientated to the room size while the room size was dictated by the structural order in Japan, and the second conclusion is that the space size was dictated by the human body proportion in Turkey and by the module based on the ken measurement in Japan. Consequently the number of the structural components required for the room was discussed as a third conclusion.