Thermoelastoplastic response of composite tubes subjected to nonuniform heat source, external pressure and convective boundary condition
Radyal yönde değişken ısı kaynağı, dış basınç ve ısı yayınım sınır koşulu etkisindeki kompozit türlerin termoelastoplastik davranışı
  1. Tez No: 153215
  2. Yazar: MEHMET EMİN KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NEDİM ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Termoelastoplastisite, Gerilme analizi, Kompozit tüpler, Tresca kriteri iv, Thermoelastoplasticity, Stress analysis, Composite tubes, Tresca criterion
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz RADYAL YÖNDE DEĞİŞKEN ISI KAYNAĞI, DIŞ BASINÇ VE ISI YAYINIM SINIR KOŞULU ETKİSİNDEKİ KOMPOZİT TÜPLERİN TERMOELASTOPLASTİK DAVRANIŞI Kartal, Mehmet Emin Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet N. Eraslan Ocak 2004, 77 sayfa Bu çalışmada, ısı yayımlı sınır koşulu ve dış basınç etkisindeki radyal yönde değişken ısı üretimli uçları kapalı iki tabakalı tüplerin elastik-plastik deformasyonlan incelen miştir. Tüp malzemesinin lineer olarak pekleşme gösterdiği kabul edilmiştir. Gerilme dağılımının analitik çözümünü elde etmek için Tresca akma kriteri ve ilgili akma ku ralı kuUanılmışur. Malzemelerin fiziksel özelliklerine, ısı iletim katsayısına ve dış basmça bağlı olarak sistemde yedi farklı plastik bölge oluşabilir. Bu plastik böl geler için çözümler kapalı formda ifade edilmiştir. Çeşitli parametrelerin elastik limit ısı yükü üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıntılı çalışma plastik deformasyon üz erinde olmuştur. Bu amaçla, farklı sınır koşullarına ve malzeme özelliklerine sahip iki örnek problem ele alınmıştır. Her iki problem içinde, ısı yükü tüplerde elastik bölge kaybolana kadar artırılmıştır. Deformasyonun her evresi için, gedmelerin ve şekil değişimlerinin dağılımı plastik bölgelerin yayıhrmm göstermek amacıyla ver ilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMOELASTOPLASTIC RESPONSE OF COMPOSITE TUBES SUBJECTED TO NONUNIFORM HEAT SOURCE, EXTERNAL PRESSURE AND CONVECJTVE BOUNDARY CONDITION Kartal, Mehmet Emin M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet N. Eraslan January 2004, 77 pages The elastic-plastic deformations of nonuniform heat generating two-layer tubes with fixed ends subjected to convective boundary condition and external pressure are inves tigated in this study. The tube is assumed to be linearly hardening material behaviour. Tresca's yield criterion and its associated flow rule are used to get analytical solution of the stress disuibution. Depending on the physical properties of the materials, heat transfer coefficient and external pressure, seven different plastic regions may occur in the assembly. The solutions for these plastic regions are expressed in closed form. The effect of various parameters on the elastic limit heat load are analysed. Particular atten tion is given to plastic deformation. Two sample problems having different boundary conditions and material properties are considered for this purpose. For both problems, heat load is increased until elastic region disappears in the tubes. For each stage of the deformation, the distribution of stresses and plastic strains is given to denote the expansion of plastic regions.