Detection of genetically modified insect resistant tomato via polymerase chain reaction
Genetik olarak değiştirilmiş böcek dirençli domateslerin polimeraz zincir reaksiyonu ile tespit edilmesi
- Tez No: 153227
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİNUR AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Genetik olarak değiştirilmiş organizmalar, GDO tespiti, böcek dirençli domates, PZR vıı, Genetically modified organisms, GMO detection, insect resistant tomato, PCR
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz genetik olarak değiştirilmiş böcek dirençli domateslerin polimeraz zincir reaksiyonu ile tespit edilmesi Sönmezalp, C. Zeynep Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. G.Candan Gürakan Yardımcı Danışman: Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya Eylül 2004, 127 sayfa İnsan besinin önemli bir bileşeni olan domates, bozulmayı geciktirme ve böcek direnci gibi özellikler kazandırmak için genetik olarak değiştirilmiştir. Tüketiciye seçim hakkı vermek için, GM gıdaların tespiti ve etiketlenmesi gerekmektedir. vıBu tez çalışması, Türkiye'nin farklı gıda marketlerinden alman örneklerde, genetik olarak değiştirilmiş domatesleri tespit etmek için gerçekleştirilmiştir. Genetik olarak değiştirilmiş böcek dirençli domateslerin tespiti için PZR metodu kullanılmıştır. Toplanan örneklerin DNAları CTAB DNA izolasyon metoduna uygun olarak izole edilmiş ve patatin genine özel PZR sistemi ile amplifikasyon özellikleri kontrol edilmiştir. Domateslerin nitel (kantitatif) tarama testleri dört primer seti ile 35S promotör, Nos terminator ve NptlI kanamicin direnç geni hedeflenerek yapılmıştır. Böcek dirençli örneklerin belirlenebilmesi için üç PZR sistemi ile CrylA ve Cryl Ac genlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yirmi sekiz örnekten, yirmi biri NptlF ye özel PZR sisteminde pozitif amplifikasyon sinyali vermiş ve sonuçlar sekans analizi ile doğrulanmıştır. Ek olarak, sırasıyla CrylA-F/CrylA-R ve CrylAc-F/CrylAc-R primer setleriyle, on yedi ve on DNA bandı belirlenmiştir, sonuçların DNA sekansı ile doğrulanması gerekmektedir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTION OF GENETICALLY MODIFIED INSECT RESISTANT TOMATO VIA POLYMERASE CHAIN REACTION Sönmezalp, C. Zeynep M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. G. Candan Gürakan Co-Supervisor: Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya September 2004, 127 pages Tomato, which is one of the most important component of human diet, has been genetically modified to develop some properties like delayed ripening and insect resistance. In order to give a choice to the consumer, it is necessary to detect and label GM foods. IVThis study was carried out to detect genetically modified tomato samples purchased from different food markets of Turkey. PCR method was used to detect genetically modified insect resistant tomatoes. The DNAs of collected samples were isolated according to CTAB DNA extraction protocol and the amplification capacity of isolated samples were checked with patatin specific control PCR. Screening tests of tomatoes were done by targeting 35S promoter, Nos terminator and Nptn kanamycin resistance gene with four primer sets. It was aimed to detect CrylA and CrylAc genes with three PCR systems, in order to identify insect resistant samples. From twenty-eight samples, twenty-two gave positive amplification signal in Nptll specific PCR system and results were confirmed with sequence analysis. Additionally, we observed seventeen and ten DNA fragments with CrylA-F/CrylA- R and CrylAc-F/Cryl Ac-R primer sets respectively, it is necessary to confirm these results with DNA sequencing.