Determination of vibroacoustical behavior of plates by intensity methods
Plakaların titreşimsel ve akustik davranışlarının yeğinlik yöntemleriyle belirlenmesi
  1. Tez No: 153226
  2. Yazar: MURAT İNALPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Yeğinliği, Yapısal Yeğinlik, Güç Akışı, Plakaların Titreşim ve Akustiği, Toplanmış Parametreli Modelleme vıı, Sound Intensity, Structural Intensity, Power Flow, Vibro-acoustics of Plates, Lumped Parameter Modelling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz PLAKALARIN TİTREŞİMSEL VE AKUSTİK DAVRANIŞLARININ YEĞİNLİK YÖNTEMLERİYLE BELİRLENMESİ İnalpolat, Murat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet Çalışkan Haziran 2004, 141 sayfa Bu çalışmada, otomobiller ve beyaz eşyalar gibi bilinen mühendislik uygulamalarının gövdelerini oluşturan plakaların ses radyasyon ve güç akış karakteristikleri araştinlmıştır. Üç farklı tireşimsel ve akustik yöntem bütünleşik olarak kullanılmış ve sonuçlan, geliştirilen analitik modellerin sonuçlan ile karşılaştınlmıştrr. Yan yana mikrofon konfigurasyonunu kullanan bir düzenek ile yapılan iki mikrofon ses yeğinliği ölçümü, ortasından titreştirici ile tahrik edilen kare çelik bir plakanın yakın alan ses radyasyon karakteristiğinin anlaşılmasında kullamlmıştır. Yüzey yeğinliği eşzamanlı olarak, bir sığasal mikrofon ile girdap akırnlı temassız bir deplasman ölçerden oluşan başka bir düzenek ile sonuçlarını iki mikrofon ses yeğinliği ölçümünün sonucu ile karşılaştırmak üzere ölçülmüştür. Yüzey yeğinliği alternatif bir konfigürasyon olarak bir mikrofon ile bir ivmemetreden oluşan bir düzenek ile de ölçülmüştür. Yapısal yeğinlik, plakalardaki güç akış desenlerinin belirlenmesi için kullanılmıştır. Bütün ölçümler aynı plakanın dışandan sönümlenmiş hali için tekrarlanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Plakanın iki ayn, vıkolaylıkla uygulanabilir, toplanmış parametreli modeli, yapı tararından yayılan ses gücünün hesaplanması için geliştirilmiştir. Bu modellerde, plaka ritmik atam küre ve titreşen pistonu temel kaynak tipi alarak değişimli olarak modellenmiştir. Sonsuz düzlem içinde titreşen pistonlu modelde sonuçlar, her bir bölme arasında akustik etkileşim varken ve yok iken elde edilmiştir. Bu modellerden elde edilen sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Kullanılan bütün ölçüm teknikleri için hata analizi de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF VIBRO ACOUSTICAL BEHAVIOR OF PLATES BY INTENSITY METHODS İnalpolat, Murat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Çalışkan June 2004, 141 pages In this study, sound radiation and power flow characteristics of plates which constitute the bodies of common engineering applications like cars and household appliances are investigated. Three different vibro-acoustical measurement techniques are used in an integrated manner and results obtained are compared with those obtained from analytical models developed. Two-microphone sound intensity measurement with a probe utilizing side- by-side configuration is used to analyze the near-field radiation characteristics of a square steel plate excited by a shaker at its midpoint. Surface intensity is simultaneously measured on the plate with another probe consisting of a condenser microphone and an eddy-current non-contact displacement transducer to compare the results with those obtained from two-microphone sound intensity measurement. Surface intensity is also measured with a probe consisting of a condenser microphone and an accelerometer as an alternative configuration. Structural intensity is used to identify the power flow patterns on the plate. All measurements IVare repeated for externally damped configuration of the same plate and results are analyzed. Easily adoptable two distinct, lumped parameter models of the plate are developed to compute the sound power radiated by the structure. In these models, the plate is modeled by employing the pulsating sphere and vibrating piston as the elementary source types, alternatively. In the model employing vibrating piston in the baffle, results are obtained with and without mutual interaction among partitions. Results obtained from these models are compared with the experimental results. Error analysis is also conducted for all of the measurement techniques employed.