Detection of genetically modified maize via polymerase chain reaction
Genetik modifiye mısırların polimeraz zincir reaksiyonu ile saptanması
- Tez No: 153228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN, DR. REMZİYE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Genetik modifiye organizmalar, kantitasyon, polimeraz zincir reaksiyonu, eş zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu, Genetik modifiye gıdalar vıı, Genetically modified organisms, quantification, PCR, Real time PCR, Genetically modified foods
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz GENETİK MODIFIYE MISIRLARIN POLIMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU İLE SAPTANMASI Aydın, Gamze Yüksek Lisans Biyoteknoloji Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Candan Gürakan Yardımcı tez yöneticisi: Dr. Remziye Yılmaz Eylül 2004, 133 sayfa Son yıllarda genetik mühendisliği teknolojisi ile üretilen gıdalar marketlerde görülmektedir. Pek çok ülkede bu gıdaların biyogüvenliği, regülasyonlan, etiketlenmeleri hala tartışma konusudur. Pek çok ülkede GMO (genetik modifiye organizma) ların gıda üretiminde kullanılmaları için onaylanmaları gerekmektedir. Bu yüzden GM (genetik modifiye) gıdaların kantitasyon ve tesbit çalışmaları, bu gıdalann yasal düzenlemelerinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, DNA tabanlı tesbit metodu, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR), kullanılarak işlenmiş ve işlenmemiş örnekler analiz edildi. Türkiye' nin farklı yerlerinde bulunan farklı marketlerden toplanan GM mısırlann analizinde 10 işlenmemiş mısır ürünü ve mısır unu, mısır nişastası, mısır gevreği, mısır cipsi, ve patlamis mısır çeşitlerini içeren 18 işlenmiş mısır ürünü incelendi. Örnekler VINOS terminator, CaMV 35S promotor, kanamisin direnç geni gibi transgenik bitkilerin pek çoğunda bulunan genetik elementlerin varlığını göstermek için, yeni genleri hedef alan oligonukleotid setleri ile PZR kullanılarak incelendi. Ayrıca, NOS terminator ve 35S promotor için eş zamanlı PZR ile tarama yapıldı. Btll mısır çeşitlerini saptamak için gen kasetine spesifik primerler kullanıldı. Btll mısır çesitlerininin kantitasyonu, eş zamanlı PZR ile gerçekleştirildi. Sonuçlar, analiz edilen işlenmemiş materyallerin hepsinde yabancı genetik elementlerin bulunduğunu gösterdi. 10 işlenmemiş materyalden 6 sında, Btll geninin varlığı saptandı. GMO (genetik modifiye organizma) tesbitinin, mısır unu ve mısır nişastası için mümkün olduğu halde, mısır gevreği, mısır cipsi, ve patlamış mısır gibi işlenmiş gıdalarda, yabancı gen tesbiti yapılamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTION OF GENETICALLY MODIFIED MAIZE VIA POLYMERASE CHAIN REACTION Aydın, Gamze M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. G. Candan Gürakan Co-supervisor: Dr. Remziye Yılmaz September, 2004, 133 pages In recent years, foods produced by genetic engineering technology have been on the world food market. The biosafety aspects, regulations, and labelling of these foods are still contentious issues in most countries. It is necessary to have approval for the use of GMOs in the production of food. Thus, detection and quantification of GMOs play crucial role for developing regulations on GM foods. In this study, raw and processed maize samples were analysed for genetic modification using a DNA based detection method, the Polymerase Chain Reaction. Ten raw food and 18 processed maize food including maize flour, starch, corn flakes, maize chips were collected from different markets located in different places in Turkey. The samples were examined for the presence of genetic elements located in the majority of transgenic crops such as NOS terminator, CaMV 35S promoter, kanamycin resistance (KanR) gene, using conventional PCR with oligonucleotide sets targeting to novel genes. Furthermore screening was conducted via Real-Time PCR assay for NOS terminator and 35S promoter. For confirming the presence of Btll maize lines event specific primers were utilised. Quantification of Btll maize lines were performed via Real-Time PCR. IVThe result indicates that foreign genetic elements were found in all analysed raw material. In six out of 10 raw material, presence of Btll gene were identified. GMO detection was also possible for maize flour and starch, however in processed material as corn starch, corn flakes, corn chips and pop corn, transgenes were not detected.