Use of perlite as a pozzolanic addition in blended cement production
Perlitin katkılı çimento üretiminde puzolan olarak kullanılması
- Tez No: 153229
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perlit, Öğütme, Puzolan, Katkılı Çimento vıı, Perlite, Intergrinding, Pozzolan, Blended Cement
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz PERLİTİN KATKILI ÇİMENTO ÜRETİMİNDE PUZOLAN OLARAK KULLANILMASI Meral, Çağla Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Ağustos 2004, 106 sayfa Perlit yüksek oranda silika ve alumina içeren camsı özelikli volkanik bir taştır. Bu özeliklerinden dolayı, ince öğütülmüş perlitin puzolanik özelik gösterebileceği beklenmektedir. Perlitin puzolanik özelikleri ile ilgili çalışmalar oldukça sınırlı olup hiçbiri perlitin katkılı çimento üretiminde kullanımını incelememiştir. Bu çalışmanın amacı perlitin puzolanik özeliklerini araştırmak, ve eğer uygunsa perlitin katkılı çimento üretiminde kullanılabilirliğini araştırmaktır. Bu amaçla, çimento üretiminde kullanılan k linker miktarı ağırlıkça %20 ve %30 oranında azaltılarak azaltılan malzemenin yerine iki değişik yöreden - İzmir ve Erzincan 'dan - temin edilen perlit eklenmiştir. Oluşturulan her farklı vıkompozisyon bir miktar alçıtaşı ile öğütülerek elde edilen çimentolar için öğünme eğrileri hazırlanmıştır. Öğünme eğrilerinin elde edilmesinden sonra çalışmaların devamı için iki farklı Blaine inceliği belirlenmiştir. Her kompozisyon için, bu inceliklerde, beraber ve ya ayrı olarak öğtülmüş çimento hazırlanmıştır. Elde edilen 22 çimentonun tane dağılımları bulunmuş, ve çimentolardan çimento hamurlan ve harçları hazırlanıp normal kıvam, priz başlangıcı ve priz sonu süreleri, otoklav genleşmeleri, ve basınç dayanımları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF PERLİTE AS A POZZOLANIC ADDITION IN BLENDED CEMENT PRODUCTION Meral, Çağla M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan August 2004, 1 06 pages Perlite is a volcanic glass which has high amount of silica and alumina. Those properties make it a candidate, if finely ground, for being used as a pozzolan. The studies on the pozzolanic properties of perlite are very limited, and none of them has dealt with the use of perlite in the blended cement production. The aim of this study is to investigate the pozzolanic properties of perlite, and if appropriate to investigate perlite's usability in blended cement production. For this purpose, perlites from two different sources - İzmir and Erzincan - are used as replacement of portland cement clinker with two different percentages: 20% and 30% by weight of total cement. Then for each different composition, materials are ground with some gypsum in order obtain grinding curves for the resultant cements. IVAfter obtaining the grinding curves, a total of 22 cements with two different finenesses are produced by intergrinding and separately grinding the materials for each composition. The obtained cements are used in paste and mortar production so that normal consistencies, setting times, autoclave expansions, and compressive strengths are determined.