Three-dimensional retarding walls and flow in their vicinity
Üç-boyutlu gerileyen duvarlar ve çevrelerindeki akış
  1. Tez No: 153233
  2. Yazar: KEMAL ATILGAN TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Yakıtlı Roket Motoru, Geriye Yanma, Hızlı İlerleme Metodu, Sonlu Hacim Metodu. vıı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
oz ÜÇ-BOYUTLU GERİLEYEN DUVARLAR VE ÇEVRELERİNDEKİ AKIŞ TOKER, Kemal Atılgan Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk AKSEL Aralık 2004, 164 sayfa Katı yakıtlı roket motorları için performans tahmini, motor içerisindeki aerodinamik hesaplamalar sayesinde yapılır. Hesaplamaların yapılacağı kontrol hacminin oluşturulması için, geriye doğru yanma hesaplamalarının yapılması gerekmektedir. Motor çalıştığı süre boyunca katı ve gaz fazları arasında kalan ara yüzey, yakıta doğru yüzeye normal yönde hareket ederken, yanma ürünleri ters yönde kontrol hacme akarlar. Bu durumda hareket eden yüzeylerin, çözüm ilerlerken takip edilmesi gerekmektedir. Bu tez içerisinde geriye yanma problemi“Hızlı İlerleme Metodu (Fast Marching Method)”ile çözümlenmiştir. Bu metod yakıt-gaz arayüzünün tek yöne hareket etme özelliğinden faydalanıp 3-boyutlu sabit tetrahedron ağ üzerinde Eikonal tipi denklemleri çözmektedir. Kontrol hacim tek-boyutlu ve üç-boyutlu Euler akış viçözücüler ile performans tahmini yapmak için birleştirilmiştir. Yakıt yanma hızı bu çözücülerden gelen yüzey statik basıncına bağlı kalarak güncellenir. Bu yüzden ara yüzü takip eden ve akış çözen programlar birbirini takip ederek çalışırlar. Çözücülerden elde edilen sonuçlar gerçek roket ateşleme verileri ile karşılaştırılmış ve sonuçların doğruluğu ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE-DIMENSIONAL RETARDING WALLS AND FLOW IN THEIR VICINITY TOKER, Kemal Atılgan Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk AKSEL December 2004, 164 pages The performance prediction of solid propellant rocket motor depends on the calculation of internal aerodynamics of the motor through its operational life. In order to determine the control volume boundaries, in which the solutions will be carried out, a process called“grain burnback calculation”is required. During the operation of the motor, as the interface between the solid and gas phase moves towards the solid propellant in a direction normal to the surface, the combustion products are generated and the control volume expands. This phenomenon requires handling of moving boundaries as the solution proceeds. IVIn this thesis, Fast Marching Method is implemented to the problem of grain burnback. This method uses the upwinding nature of the propellant interface motion and solves the Eikonal type equations on a fixed three-dimensional tetrahedron mesh. The control volume is coupled to a one-dimensional and a three- dimensional Euler aerodynamic solver in order to evaluate the performance of the engine. The speed by which the interface moves depends on the static pressure on the surface of the propellant which is provided by the flow solver. An iterative method has been proposed between the interface capturing algorithms and the flow solver. Computed solutions from zero-dimensional, one-dimensional and three- dimensional flow solvers are compared and validated with experimental data. Key- words: Solid Propellant Rocket Motor, Grain Burnback, Fast Marching Methods, Finite Volume Method.